Προς ολοκλήρωση σήμερα το σήριαλ με τις συντάξεις

Με τον αέρα του νικητή η Ελλάδα κατά το σημερινό Euroworking Group όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019.

propoli

Κυβερνητική στελέχη εκπέμπουν μηνύματα αισιοδοξίας σχετικά με την έκβαση του ζητήματος, για το οποίο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει το αν οι περικοπές θα καταργηθούν ή αν θα μείνουν στο συρτάρι ως χρυσή εφεδρεία για παν ενδεχόμενο.

Η σιγουριά της ελληνικής πλευράς πηγάζει και από την πρόθεση ανοχής στο ζήτημα που επιδεικνύει το Βερολίνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά και σοφά» είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην τακτική που ακολουθεί η ελληνική πλευρά στη διεκδίκηση της μη εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, βασιζόμενη στην επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος από ό,τι προβλεπόταν.

Κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των τεχνοκρατών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν ότι το θέμα των συντάξεων έχει κλείσει θετικά, ενώ αντίστοιχη βεβαιότητα εκφράζουν και για το «πακέτο» της ΔΕΘ, παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι παραμένει μια διαφορά με τους Ευρωπαίους.

Επί της ουσίας, για να θεωρηθεί λήξαν το ζήτημα και να μετατραπεί σε τυπική διαδικασία η γνωμοδότηση της Κομισιόν και το «πέρασμα» από το Eurogroup.

Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και όσον αφορά στο «πακέτο» της ΔΕΘ, ειδικά από τη στιγμή που κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για ελαφρύνσεις και κοινωνικές ενισχύσεις που φτάνουν στα 900 εκατ. Ευρώ, αντί των 765 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Σχέδιο Προϋπολογισμού.

Loading