Πρόταση για δημιουργία «one stop shop» για τις επενδύσεις των ομογενών

Πρόταση για τη δημιουργία ενός «one stop shop», παράλληλα με μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ομογενείς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, χωρίς να «χάνονται» στη γραφειοκρατία, διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης Εργασίας Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

propoli

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να φέρει εξαιρετικές αποδώσεις σε επενδυτικούς τομείς όπως ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες, αλλά και μία χώρα που βοηθά το επενδυτικό περιβάλλον επειδή αναμφισβήτητα είναι πυλώνας σταθερότητας ασφάλειας και ειρήνης.

Όπως τόνισαν συμμετέχοντες Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, το χαρακτήρισαν ως σημαντικό αλλά όχι μείζον. «Το μείζον», σύμφωνα με τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, «είναι ότι δεν μπορούν τα φορολογικά δεδομένα να αλλάζουν συχνά και κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να βαδίζουν ομαλά στο προϋπολογισμένο πρόγραμμά τους».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, παράλληλα με το θέμα της επενδυτικής δραστηριότητας, επισήμανε ότι –σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες– η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην εξαγωγή δικών της προϊόντων στις ΗΠΑ. «Όταν υπάρχουν 33.000 σούπερ μάρκετ, που καλύπτουν έναν πληθυσμό 310 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι κρίμα να μην υπάρχει το ενδιαφέρον από την Ομογένεια με τη σύσταση ενός παναμερικανικού εισαγωγικού εμπορικού φορέα της, ώστε να υπάρχει το λάδι, το τυρί, το κρασί και ένα σωρό άλλα επίλεκτα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και στην τελευταία πόλη των ΗΠΑ. Έχει δίκιο ένας φίλος μου στη Φλόριντα που τακτικά θέτει αυτό το θέμα στο δημόσιο διάλογο» τόνισε ο κ. Κουίκ. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό και Εμπορικό Επιμελητήριο με έδρα τις ΗΠΑ, που θα συμβάλει στην εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), στην παρέμβασή του, πρότεινε να καθιερωθεί η συνάντηση εργασίας και να γίνεται σε ετήσια βάση, είτε στην Ελλάδα είτε στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ επηρεάζει πολύ θετικά και τις οικονομικές δραστηριότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading