Πώς η άλλοτε κραταιά ΔΕΗ έφτασε στη χρεοκοπία

Πώς η άλλοτε κραταιά ΔΕΗ έφτασε στη χρεοκοπία

Του Γ. Σταφυλά
Η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και αναπόφευκτα η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Με δεδομένο ότι το μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος αγγίζει σχεδόν το 80%, δηλαδή οκτώ στα δέκα νοικοκυριά εμπιστεύονται τη ΔΕΗ για να έχουν ρεύμα, πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν η εταιρεία κατεβάσει διακόπτες.

Η άλλοτε κραταιά επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας οδηγήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -για πρώτη φορά στην ιστορία της- σε ζημιές ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 903,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη χρήση του 2018. Tην περασμένη εβδομάδα, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και τη «βουτιά» που κατέγραψε η τιμή της μετοχής, αποκαλύφθηκε η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση. Τα προβλήματα διογκώνονταν το τελευταίο διάστημα ενώ ήδη οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αντικρύζουν τις συνέπειες. Για παράδειγμα η έκπτωση 15% για τους καταναλωτές που πλήρωναν εγκαίρως τους λογαριασμούς μειώθηκε στο 10%, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του τιμολογίου του ρεύματος, κάτι που σαφώς και θα αποτελέσει νέο μεγάλο πλήγμα για τα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι ανησυχίες και στα επιτελεία των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς έχουν χορηγήσει στη ΔΕΗ συνολικά 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια, τα οποία μπορεί ακόμη εξυπηρετούνται κανονικά, ωστόσο το μέλλον τους είναι άδηλο.

Που οφείλεται η κατρακύλα

Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές ως προς το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση ακύρωσε το νόμο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που αντιστοιχούσε στο 30% του χαρτοφυλακίου της, επιλέγοντας να υιοθετήσει τις δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος (ΝΟΜΕ) καθώς και την πώληση λιγνιτικών μονάδων, σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις στον άνθρακα. Έτσι, η εταιρεία απώλεσε 201,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών ενώ η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ανήλθαν σε 223,8 εκατ. Ευρώ.

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά του, αναφέρει η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής, κρούοντας ξεκάθαρα καμπανάκι για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ.

Ζημιογόνες οι μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Αρνητικές ήταν οι επιδόσεις των δύο προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και το β΄εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανέβασε τις προηγούμενες μέρες στο VDR η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ζημιές για τη μονάδα της Μεγαλόπολης ξεπέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ και για την Μελίτη τα 18,3 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών αυτός ανήλθε σε άνω από 103 εκατ. ευρώ για την μονάδα της Πελοποννήσου, για δε τη Μελίτη σε 56.9 εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν άργησαν να έρθουν. Οι βουλευτές Κώστας Σκρέκας και Γιάννης Μανιάτης διαμήνυσαν πως έφτασε «η ώρα της λογοδοσίας». Μάλιστα ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο και για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

 

Loading

Play