Σήμερα κληρώνει για το μνημόνιο μετά το… μνημόνιο

Το πλάνο μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν -ώστε αύριο να εγκριθεί από Eurogroup και ESM.

propoli

Η Ελλάδα πλέον θα… πέσει στην “αγκαλιά” των αγορών και μέχρι τον Οκτώβριο θα περάσει τεστ όσον αφορά την περιβόητη έξοδό της από τα μνημόνια -και ενώ κρίσιμη θα είναι στο εξής η αξιολόγηση του χρέους. Αυτό δείχνει και το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συντάξει δική της έκθεση βιωσιμότητας για να αποφανθεί αν η Ελλάδα θα ενταχθεί στην «ποσοτική χαλάρωση» και αν θα διατηρήσει το waiver.

Δυσφορία για την πρωτοβουλία Τσίπρα

Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, είναι έκδηλη η δυσφορία για τη μονομερή πρωτοβουλία Τσίπρα να ανακοινώσει αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου έως τέλος του χρόνου. Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε χωρίς συνεννόηση και έγκριση από το Eurogroup οι ευρωπαίοι δεν σκοπεύουν όμως να “καταγγείλουν” τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού.

Μεταμνημονιακή εποπτεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το μνημόνιο μετά το… μνημόνιο, καθιστά την Ελλάδα μόνη υπεύθυνη για τα μέτρα που θα λάβει στο εξής.

Οι τρεις βασικές παράμετροι είναι οι εξής:

1. Το δισέλιδο Προσάρτημα δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως περιελήφθη στην Ανακοίνωση του Eurogroup της 21η Ιουνίου, όπου δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις μειώσεις των συντάξεων που έχουν ψηφιστεί. Υπάρχει όμως η δέσμευση για «σεβασμό στους στόχους των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή στο Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων) και στην φορολογία εισοδήματος (διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολογήτου).

2. Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (SMoU) και την Έκθεση Συμμόρφωσης, τα κείμνα δηλαδή στα οποία στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου η Ανακοίνωση της Συμφωνίας του Eurogroup για ολοκλήρωση της 4ης Αξιολόγησης την 21η Ιουνίου. Εκεί περιλαμβάνονται σαφώς οι μειώσεις στις συντάξεις από 1.1.2019 (3,3 δισ. ευρώ μείωση δαπανών σε σχέση με το 2018) αλλά και του αφορολογήτου το 2020.

3. Το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που προβλέπει και «δόσεις» ρευστότητας ανά εξάμηνο για εξαγορά «ακριβού» χρέους, υπό τον όρο της τήρησης των συμφωνηθέντων. Μένει να φανεί αν θα συνδέονται και με πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

Loading