Στα όρια το Χρηματιστήριο -Τι κρατά δέσμια την Αθήνα

Μεταξύ οριακής πτώσης και οριακής ανόδου κινείται η Αθήνα καθώς οι τραπεζικές μετοχές κινούνται αρνητικά -πλην Eurobank- και κυριαρχούν οι χαμηλοί τζίροι.

propoli

Με πτώση κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές κι αυτό επηρεάζει την ελληνική αγορά -περισσότερο μάλιστα η αγορά της Ιταλίας όπου οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές κινούνται χαμηλότερα.

Η ελληνική αγορά έχει βρεθεί εν μέσω πολλαπλών αρνητικών παραμέτρων καθώς από χθες υπολογίζεται και το πολιτικό ρίσκο – το οποίο για ορισμένους επενδυτές αποτελεί καταλύτη εξελίξεων στην Ελλάδα.

Ύστερα από τις καταγγελίες εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου για επιχειρηματικά συμφέροντα η σύγχυση της κυβέρνησης είναι διάχυτη -με ό,τι σημαίνει αυτό- και παρά τις κινηματογραφικές “επιλογές” τύπου Hollywood από τον πρωθυπουργό. Το αν θα είναι «σκληρή η κυβέρνηση να επιζήσει» θα το δείξουν οι επόμενοι μήνες όταν θα δοκιμαστεί η φορολογική επιβάρυνση με το μοντέλο των κεφαλαιακών αποθεμάτων που έχουν «παρκαριστεί» για το ενδεχόμενο μιας άσχημης εξέλιξης.

Ανεπαρκής η ελάφρυνση

Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι η λύση της ελάφρυνσης ήταν κατώτερη των αναγκών της Ελλάδας κι αυτο αποτυπώνεται στις τραπεζικές μετοχές. Η αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί να εξαφανιστεί εύκολα όταν δεν υφίσταται χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και κυρίως των επιχειρήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους βυθίζονται δίχως προοπτική καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές για υπερχρεωμένες εταιρείες πλην ελαχίστων κλάδων.

Η Folli -Follie

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και οι πόροι δεν επαρκούν. Στο σκηνικό πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση της Folli -Follie στο χρηματιστήριο – υπόθεση η οποία δεν αντιμετωπίστηκε στις πραγματικές της διαστάσεις. Κι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από την αγορά είναι η απώλεια αξιοπιστίας. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και σίγουρα αποτελεί εταιρική απάτη παγκοσμίων διαστάσεων με ψεύτικα στοιχεία σε καταστήματα, τζίρους, αποθέματα, κέρδη. Οι ξένοι επενδυτές είναι οργισμένοι για τη Folli γι’ αυτό και απαιτούν εταιρική διακυβέρνηση και ανάλυση πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Οριακή άνδος (και πτώση)

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 769,48  μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,08%. Η μετοχή της Alpha Bank χάνει 0,85% στα 1,973 ευρώ. Με πτώση 0,44% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,2702 ευρώ. Οριακά κέρδη για τη μετοχή της Eurobank στα 0,928 ευρώ. Πτώση 1% για τη μετοχή της Πειραιώς στα 2,97 ευρώ. Οριακά κέρδη για τον ΟΤΕ στα 10,83 ευρώ. Οριακή πτώση για ΟΠΑΠ στα 9,665 ευρώ. Κέρδη 0,89% για τη Μπέλα στα 13,62 ευρώ. Κέρδη 0,57% για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 1,95 ευρώ. Με πτώση 0,46% η μετοχή της Μυτιληναίος στα 8,65 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 3,6 εκατ. ευρώ.

Loading