Υπάρχει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση και τις διεθνείς οικονομικές ανακατατάξεις προκειμένου να αποτελέσει η χώρα μας βάση για δραστηριότητα επιχειρήσεων από πολύ μεγάλες οικονομίες από όλο τον κόσμο, επεσήμανε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας χθες (Τρίτη 3 Ιουλίου 2018) σε συνέδριο με θέμα «Η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».
Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup τερματίζει την περίοδο της αβεβαιότητας και διαμορφώνει ένα διάδρομο στον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και κυρίως για σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έθεσε ωστόσο ορισμένες προϋποθέσεις στις οποίες περιέλαβε την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. «Δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις χωρίς τραπεζικό σύστημα. Τα κόκκινα δάνεια είναι 90 δισεκατομμύρια ευρώ με ΑΕΠ 200 δισεκατομμυρίων. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν χωρούν λαϊκισμοί. Πρέπει να πάρουμε σκληρές αποφάσεις, διαφορετικά δεν αντιμετωπίζεται. Να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα και να είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε με πρακτικές αποφάσεις» τόνισε ο Υφυπουργός.
Τόνισε ακόμη ότι ξένοι ηγέτες και επιχειρηματίες που επισκέπτονται τη χώρα και εκφράζουν το ενδιαφέρον τους βλέπουν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα οφείλει να πείσει πως είναι παράγοντας που μπορεί να διαδραματίσει περιφερειακό ρόλο και να βγάλει από τη μέση τα εμπόδια.
Ο κ. Πιτσιόρλας στάθηκε ακόμη στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να διαμορφωθούν σταθεροί κανόνες για τις ξένες επενδύσεις, να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και να επιταχυνθεί η απονομή Δικαιοσύνης.
Τόνισε τέλος ότι με τον προϋπολογισμό του 2019 θα ανοίξει η συζήτηση για το ποιες ελαφρύνσεις μπορούν να γίνουν στη φορολογία υποστηρίζοντας ότι αυτές πρέπει να ξεκινήσουν από τη μείωση της φορολογίας χρήσης της εργασίας. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν γίνεται να μην έχουμε φορολογικά έσοδα ή να έχουμε τόσο περιορισμένη φορολογική βάση και, σε κάθε απόπειρα να διευρυνθεί, να έχουμε τους πάντες απέναντι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ