Του Γ. Σταφυλά
«Όμηρους» συνεχίζει να κρατά 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ενώ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να μην εφαρμόσει το μέτρο της περικοπής συντάξεων, εν τούτοις μεταθέτει χρονικά την εφαρμογή του ισχυριζόμενη, ότι… διαπραγματεύεται!
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, ενσωμάτωσε δύο σενάρια για την τύχη των συντάξεων. Το πρώτο προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του 4472/2017, δηλαδή την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και την εφαρμογή των αντιμέτρων. Το δεύτερο προβλέπει τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα πως «δεν μπορούν να μην περικοπούν οι συντάξεις γιατί τότε θα πρόκειται για παρέμβαση της Ευρώπης στις επικείμενες εκλογές». Ξένοι επενδυτές, μάλιστα, θυμίζουν πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου «έπεσε» για μέτρα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τώρα το ύψος της περικοπής των συντάξεων φθάνει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Και εν τελει, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δύναται να αναζητήσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ με ισοδύναμα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. Ελληνικά Πετρέλαια), τις οποίες όμως έχει μπλοκάρει. Αντ’αυτού παρουσιάζει δυο σενάρια στον προϋπολογισμό και ουσιαστικά κρατά σε «ομηρία» εκατομμύρια συνταξιούχους.
Οι συντάξεις κρίνουν το πλεόνασμα του 2019
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση πλήρους εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα αγγίξει το 4,2% του ΑΕΠ, ενώ χωρίς την περικοπή των συντάξεων και τη μη εφαρμογή των αντιμέτρων το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα ανέλθει περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ. Το παράδοξο της παρουσίασης των δύο σεναρίων για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της επόμενης χρονιάς έχει να κάνει με το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν θέλει να «χρεωθεί» πως δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές και ότι προχωρά σε μονομερείς ενέργειες. Δεδομένου ότι σε 15 ημέρες από σήμερα η Ελλάδα θα γνωστοποιήσει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υφιστάμενη μορφή των δημοσιονομικών σεναρίων «βοηθά» την διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το τι θα ισχύσει για τις συντάξεις για το επόμενο έτος.
Ουσιαστικά η Ελλάδα υποστηρίζει ότι και στις δύο περιπτώσεις (περικοπής ή μη περικοπής της προσωπικής διαφοράς) οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και πως δεν τίθεται ζήτημα απόκλισης από τα συμφωνηθέντα. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγει να βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής – δεδομένου ότι δεν εμφανίζεται να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup – αλλά ουσιαστικά θέτει τις βάσεις της συζήτησης για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις. Άλλωστε κατά τις διεργασίες στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα δινόταν μια πρώτη αίσθηση του διαλόγου της ευρωζώνης με τις ελληνικές αρχές για το μέλλον των συντάξεων και αναμένεται να υπάρξουν και σχετικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα.
Ανάπτυξη 2,5% προβλέπει ο προϋπολογισμός
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,5% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, αναθεωρώντας οριακά θετικά το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019–2022. Η αναθεώρηση αυτή θεωρείται ρεαλιστική λαμβανομένου υπόψη ότι το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους η ιδιωτική κατανάλωση είναι αυξημένη κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017.
Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2019 αναμένεται να προέλθει από την τόνωση της απασχόλησης και την περαιτέρω ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.Για τη δημόσια κατανάλωση η εκτίμηση του προσχεδίου καταγράφει αύξηση της τάξης του 0,6%, η οποία και πάλι είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019–2022.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018