Το νέο μνημόνιο θα στοιχίσει 7.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό

Ακριβά, για ακόμη μία φορά, θα πληρώσουν οι πολίτες το συμπληρωματικό μνημόνιο που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

propoli

Σε αυτό περιλαμβάνονται μία σειρά μέτρων και φόρων που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα επιβληθεί φόρος και σε όσους λαμβάνουν 500 ευρώ το μήνα, ενώ σταθερός και ακόμη μεγαλύτερος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Με βάση τους υπολογισμούς το νέο μνημόνιο θα στοιχίσει περίπου 7.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό.

Αφαιρούνται τρεις συντάξεις

Μέχρι και τρεις συντάξεις το χρόνο αφαιρεί το πολυνομοσχέδιο από το εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων.

Οι περικοπές στις συντάξεις φτάνουν το 18% σε κύριες και επικουρικές και αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι χάνονται 2,16 από τις 12 συντάξεις το χρόνο. Ταυτόχρονα χάνουν μισή σύνταξη ακόμα ή περίπου 400-500 ευρώ, αφού από 1.1.2019 καταργείται το οικογενειακό επίδομα συζύγου (περίπου 30- 40 ευρώ το μήνα για όσους συνταξιούχους δεν είναι χήροι ή χήρες). Άλλη μισή σύνταξη –έως 650 ευρώ- χάνουν το 2020 και από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ το χρόνο.

Όσον αφορά το τέλος των μνημονίων αυτό φέρνει δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 42,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αναλογεί επιπλέον ποσό 7.000 ευρώ κατά μέσο όρο μέχρι το 2022 για τα περίπου 6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα. Τα νοικοκυριά δηλαδή θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα πλεονάσματα των 43 δισεκατομμυρίων ευρώ με τις μειώσεις παροχών και συντάξεων αλλά και με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων.

Τα τρία σκληρά νέα μέτρα

Τριπλό θα είναι το… χτύπημα για τα νοικοκυριά, μιας και έρχονται τρία νέα σκληρά μέτρα για τους πολίτες. Συγκεκριμένα αυτά περιλαμβάνουν:

-1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα δουν άμεσα, από τον Αυγουστο φέτος, αυξήσεις στα κκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ από περίπου 20 ευρώ οι περισσότεροι, έως και 100 ευρώ. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αποκαλυφθούν σήμερα ή αύριο, με τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Ωστόσο οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ «μονιμοποιούνται» καθώς οι αντικειμενικές θα αλλάζουν πλέον ανά πάσα ώρα και στιγμή και όχι μια φορά τον χρόνο για όλη την Ελλάδα όπως γινόταν ως τώρα, μέσω ενός μηχανισμού υπολογισμού της τρέχουσας αξίας των ακινήτων, ο οποίος δημιουργείται με ειδική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.

– 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν μόνιμες περικοπές έως 18% στην κύρια σύνταξη από τον Δεκέμβριο του 2018.

– 1 εκατομμύριο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που ζουν με 400-500 ευρώ και έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι, θα υποστούν «για πρώτη φορά» μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου και μείωση εισοδήματος, επειδή μειώνεται από 1.1.2020 το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ.

Loading