Υπόθεση Μελισσανίδη: Σε πτώχευση η Aegean Marine

Υπόθεση Μελισσανίδη: Σε πτώχευση η Aegean Marine

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Aegean Marine Petroleum Network, ιδρυτής της οποίας ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Η εταιρεία προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της ενώ κινείται η διαδικασία πώλησής της.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η αίτηση υποβλήθηκε και επισήμως στο Πτωχευτικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στο χρηματιστήριο της οποίας είναι εισηγμένη τόσο η εν λόγω εταιρεία, όσο και οι 74 θυγατρικές της.

Οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση

Η Aegean Marine Petroleum Network προχωρά σε πτώχευση, μετά τον εσωτερικό έλεγχο της εταιρείας και τη διαπίστωση των ελεγκτών περί ευρείας κακοδιαχείρισης και πρακτικών απάτης, με ποσά που άγγιζαν τα 200 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν προ ολίγων ημερών οι Financial Times, ομάδα ελεγκτών διορίστηκε από διαχειριστές hedge funds των ΗΠΑ που προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο της Aegean Marine Petroleum Network το Μάιο, προκειμένου να κάνει έλεγχο στην εταιρεία. Τα τρία funds – με επικεφαλής τον Tyler Baron της Sentinel Rock Capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο – διαθέτουν το 13% περίπου της Aegean Marine Petroleum Network.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, αλλά και πηγές από την Αθήνα με γνώση της έρευνας, οι ελεγκτές διερευνούν εάν τέσσερις εταιρείες – μια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο στις Νήσους Μάρσαλ και μια στη Φλόριντα – συμμετείχαν σε συναλλαγές προκειμένου να παραποιηθούν εμπορικές συναλλαγές και να καλυφθεί υπεξαίρεση κεφαλαίων. Οι εταιρείες είναι οι Abdul Azim Trading, Savina Maritime, South Seas Maritime και Miami Exports Group.

«Αυτές ήταν επιχειρήσεις κελύφη – είχαν μια ταχυδρομική θυρίδα στο Φουζαιράχ (στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αλλά δεν είχαν καμία πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τον έλεγχο».

Αίτηση πτώχευσης με τις… ευλογίες του υποψήφιου αγοραστή

Σύμφωνα πάντα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η αίτηση πτώχευσης έχει και τη στήριξη της εταιρείας Mercuria, με έδρα την Ελβετία, η οποία έχει συμφωνήσει στη διαδικασία της πώλησης να κάνει την πρώτη προσφορά (stalking horse bidder), ώστε να εξασφαλιστεί καλό τίμημα στο τέλος, ενώ θα παρέχει πάνω από 532 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση, ώστε σε όλη τη διαδικασία της υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης και πώλησης η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Loading