Υπό αυστηρή επιτήρηση και με ελέγχους έως το 2050

Υπό αυστηρή επιτήρηση και με ελέγχους έως το 2050

Σε καθεστώς εποπτείας θα παραμείνει η Ελλάδα μετά το τέλος του Μνημονίου, όπως σημειώνει ο γερμανικός Τύπος και δη η εφημερίδα Handesblatt αλλά και το Spiegel.

Η οικονομική εφημερίδα γράφει ότι «όσο περνά ο καιρός γίνεται και πιο σαφές πώς η ολοκλήρωση του προγράμματος δε σημαίνει και το τέλος των όρων που θέτουν οι δανειστές. Και μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει και από το κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου της Κομισιόν. Ως προς τις περικοπές και τους στόχους του προϋπολογισμού η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί. Το κείμενο της Κομισιόν ωστόσο κάνει λόγο για τη δυνατότητα φορολογικών αυξήσεων ήδη από την 1 Ιανουαρίου του 2019 σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Μια κακή είδηση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να νικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».

Για πολλές ακόμη δεκαετίες

Πιθανή ελάφρυνση του χρέους, κάτι που έχει ζητήσει και το ΔΝΤ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος, δεν αποκλείεται να προσθέσει και άλλους όρους, με το συγκεκριμένο ζήτημα να συζητείται στις 21 Ιουνίου και στο επόμενο Eurogroup.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μάθε να ζει με συνεχείς ελέγχους των δανειστών για πολλά χρόνια ακόμη. Η επιτήρηση άλλωστε μετά το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα θα ξεπερνά τα πλαίσια μίας κανονικής εποπτείας όπως αυτή που βίωσαν άλλες χώρες και συγκεκριμένα οι Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος και Ισπανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά 273 δισεκατομμύρια ευρώ. ύμφωνα με τους κανόνες του ΕΜΣ μια χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το 2050!

 

 

 

Loading

Play