Κίνηση σύγκλισης ΔΝΤ-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Η ύστατη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα γίνει στο περιθώριο της συνάντηση των G7 το προσεχές Σαββατοκύριακο.

propoli

Το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί μία άτυπη και εκτός ατζέντας ουσιαστικά συνάντηση για το ελληνικό χρέος στην οποία θα παραβρεθούν οι επικεφαλής των θεσμών, Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Ντομπρόβσκις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ), Ρέγκλινγκ (ESM) και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Σολτς και Γαλλίας Λε Μερ και πιθανόν και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας.

Η συμμετοχή μάλιστα της Κριστίν Λαγκάρντ αφήνει «παράθυρο» αισιοδοξίας, μιας και σημαίνει την διεξαγωγή της συνάντησης στο υψηλότερο επίπεδο, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο τέλος του προγράμματος, εάν κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.

Προβληματισμός για τα προαπαιτούμενα

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Eλλάδας που «βγαίνει» από το καθεστώς μνημονίου στις 21 Αυγούστου, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Ο μεγάλος προβληματισμός και η ανησυχία παράλληλα έγκειται στα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν και έχουν να κάνουν με τους διορισμούς στο Δημόσιο, οι οποίοι γίνονται με ιδιαίτερα αργά βήματα.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στις Βρυξέλλες και για το κατά πόσον η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποδείξει ότι έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες για να μπορέσει να λάβει το υπολειπόμενο 1 δισεκατομμύριο ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση.

 

 

Loading