«Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα άρτιο νομοσχέδιο, που στόχο έχει, χωρίς να υπάρχουν εκπτώσεις στη διαφάνεια, να προχωρήσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις.
Ο υπουργός, αναφερόμενος γενικότερα στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν το πόσο αργά προχωρούν οι διαδικασίες, τις δικαστικές προσφυγές και το γεγονός ότι «διαγωνισμοί τελείωναν, όταν τα υλικά που αγοράζονταν ήταν πια παλαιάς τεχνολογίας και δεν είχαν καμία χρησιμότητα».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επένδυση στο Ελληνικό, επισημαίνοντας ότι «απλώς και μόνο η διένεξη δύο εταιρειών, οδήγησε σε μια διαδικασία όπου χάθηκε πάνω από ένας χρόνος μεταξύ της ανεξάρτητης αρχής Προσφυγών και του ΣτΕ, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα». Αυτή η εμπειρία, μαζί με την ανάγκη για την απορρόφηση μεγάλων ευρωπαϊκών πόρων τα επόμενα χρόνια, ήταν που «κινητροδότησε» την αναμόρφωση του πλαισίου, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Γεώργιο Δελή για την εξαιρετική συμβολή της που οδήγησε σε ένα άρτιο νομοσχέδιο. Αναφέρθηκε επίσης στο έργο της διυπουργικής επιτροπής, στην ενσωμάτωση πολλών παρατηρήσεων που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και τόνισε ότι «στόχος είναι χωρίς να υπάρχουν εκπτώσεις στη διαφάνεια, να προχωρήσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα».
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το άρθρο 219 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στον καθορισμό «υπό-περιοχών» ήπιας ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το αποσύρει.
«Η αναφορά μου, ολίγον ειρωνική, πως όταν σε βρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προφανώς κάνεις κάτι καλό, ήταν προφανώς ειρωνεία ως προς τα λεγόμενα του κ. Φάμελλου. Διότι ο κ. Φάμελλος, ως αναπληρωτής υπουργός, βρέθηκε να έχει απέναντί του τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις τσιμεντοβιομηχανίες στο Βόλο, και δεν οπισθοχώρησε, και με αυτή του τη στάση έκανε καλό στην ελληνική κοινωνία», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: «Συνεπώς η φράση μου ήταν ειρωνεία προς τον κ. Φάμελλο και όχι κατά κυριολεξία».
Γι’ αυτές καθαυτές τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων σήμερα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το άρθρο που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, δεν είναι ένα άρθρο για να σταματήσει η εκπόνηση των σχεδίων στις προστατευόμενες περιοχές. «Το ακριβώς αντίθετο. Εάν τα συνολικά σχέδια προλάβουν να εκδοθούν στους προβλεπόμενους χρόνους, τότε το άρθρο 219 δεν θα έχει καμία χρησιμότητα και δεν θα εφαρμοστεί, γιατί το άρθρο αυτό λέει πως εκεί που δεν υπάρχουν μελέτες, θα υπάρχει και μια διαδικασία ad hoc, που θα έχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του περιβάλλοντος», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Επεσήμανε δε, ότι με βάση το άρθρο του νομοσχεδίου, απαιτείται κατάθεση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, εκπόνηση ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος, και προληπτικός έλεγχος του ΣτΕ για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
«Θα μπορούσαμε να βάλουμε στο νόμο ότι απαιτείται και έγκριση του κυρίου Κρίτωνα Αρσένη, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα έβγαινε ποτέ Προεδρικό Διάταγμα…», είπε σκωπτικά ο υπουργός για τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 και επέμεινε: «Όσες ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του περιβάλλοντος έχει η Πολιτεία και η ελληνική νομοθεσία, έχουν όλες συμπεριληφθεί μέσα σε αυτό το άρθρο. ‘Αρα, κάθε καλόπιστος δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί. Κάθε κακόπιστος, θα ανησυχεί ό,τι και να γράψουμε, ό,τι και να κάνουμε».