ΑΑΔΕ: Ανακάλυψη φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου

ΑΑΔΕ: Ανακάλυψη φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν μια εκτεταμένη μέθοδο φοροδιαφυγής μέσω της καταχρηστικής αξιοποίησης πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει παγκόσμια εμβέλεια, επιτρέποντας σε παραγωγούς διαφόρων κλάδων να προβάλλουν και να πωλούν προϊόντα, όπως κοσμήματα, παπούτσια, είδη χειροτεχνίας, τσάντες, ρούχα, είδη διακόσμησης και έπιπλα, παιχνίδια, έργα τέχνης, καλλιτεχνικές εκτυπώσεις και vintage προϊόντα, χωρίς να αποκλείονται και προϊόντα μαζικής παραγωγής.

Η λειτουργία της πλατφόρμας περιλαμβάνει την επιβολή προμήθειας επί της τελικής αξίας πώλησης για κάθε συναλλαγή. Επιπλέον, χρεώνει γενική προμήθεια κάθε δίμηνο ανά κωδικό προϊόντος και άλλες υπηρεσίες για πωλητές, όπως προβεβλημένες καταχωρήσεις και επεξεργασία πληρωμών.

Οι αγορές και οι πληρωμές ολοκληρώνονται μέσω της πλατφόρμας, με το κατάστημα να είναι υπεύθυνο για την έκδοση παραστατικών πώλησης.

Η ΑΑΔΕ προχώρησε σε εκτενή έρευνα αναλύοντας τις πωλήσεις Ελλήνων εμπόρων και δημιουργών, εντοπίζοντας υψηλές πωλήσεις στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Με τη χρήση ειδικών εργαλείων, οι ελεγκτές προσδιόρισαν τη μέση τιμή πώλησης των προϊόντων, βασιζόμενοι στις πωληθείσες ποσότητες και τις τιμές των δημοφιλέστερων κωδικών ανά πωλητή.

Στη συνέχεια, έγινε εκτίμηση των συνολικών εσόδων σε δολάρια ΗΠΑ που προήλθαν από τις πωλήσεις ανά οντότητα από την αρχή της συνεργασίας.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις σε άλλες πλατφόρμες και με τη χρήση πληροφοριών από το διαδίκτυο, οι ελεγκτές ταυτοποίησαν πολλά εκ των ελληνικών καταστημάτων που είχαν αρχικά εντοπιστεί.

Αξιοποιώντας τα δεδομένα των τιμολογήσεων της πλατφόρμας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι ελεγκτές απέκτησαν πρόσβαση στο πελατολόγιο της πλατφόρμας στην Ελλάδα, εντοπίζοντας επιχειρήσεις που δεν είχαν ταυτοποιηθεί αρχικά.

Από τα αποτελέσματα της διασταύρωσης, οι ελεγκτές εντόπισαν σημαντικές διαφορές στις συναλλαγές που οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν περιέλαβαν στις δηλώσεις ΦΠΑ.

Στην πρώτη φάση του ελέγχου, επιλέχθηκαν ΑΦΜ με διαφορές άνω των 200.000 ευρώ, με 25 ΑΦΜ στο σύνολο και 16 ελέγχους να έχουν ολοκληρωθεί.

Η αποκρυβείσα ύλη από αυτούς τους ελέγχους ξεπερνά τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, με ορισμένες περιπτώσεις να καταδεικνύουν δραστηριότητα μέσω της πλατφόρμας πριν τη δήλωση έναρξης εργασιών.

Συγκεκριμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

1) Επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο το χονδρικό-λιανικό εμπόριο φωτιστικών, η οποία δεν είχε εκδώσει ή είχε εκδώσει ανακριβώς 8.107 αποδείξεις ή τιμολόγια για τις χρήσεις 2019-2023, αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.

2) Ατομική επιχείρηση στα νότια προάστια της Αθήνας που αφορά το εμπόριο κοσμημάτων, διαπιστώθηκε μη έκδοση αγνώστου πλήθους φορολογικών στοιχείων για την περίοδο 2018-2022, αξίας 2,13 εκατομμυρίων ευρώ.

3) Τρεις επιχειρήσεις ιδίων συμφερόντων στην Ανατολική Αττική με αντικείμενο το εμπόριο κοσμημάτων, όπου διαπιστώθηκε μη έκδοση απροσδιορίστου πλήθους αποδείξεων, καθαρής αξίας 810.000 ευρώ για τις χρήσεις 2018-2022.

4) Ατομική επιχείρηση στην Αθήνα για την κατασκευή κοσμημάτων απομίμησης, με μη εκδοθείσες φορολογικές αποδείξεις αξίας 680.000 ευρώ για την περίοδο 2018-2022.

Για τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις θα προχωρήσει ο καταλογισμός φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

©

Loading

Play