(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο ταξί, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι – Έλεγχος για τα εισοδήματά τους

Ελέγχους στα εισοδήματα ταξιτζήδων, υδραυλικών και ηλεκτρολόγων θα πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα όσα δηλώνουν οι τρεις εν λόγω κλάδοι συνάδουν με τον τρόπο διαβίωσης.

Οι διασταυρώσεις σε όσους δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα θα πραγματοποιηθούν ανά κλάδο, με έμφαση στους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

propoli
  • 3.011 ταξί έχουν POS, όταν μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν περισσότερα από 15.000 ταξί. Οι συναλλαγές με POS ανήλθαν στα 19 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
  • 1.319 υδραυλικοί χρησιμοποίησαν POS το προηγούμενο έτος. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 15,95 εκατ. ευρώ.
  • 1.153 ηλεκτρολόγοι διαθέτουν POS. Οι συναλλαγές με κάρτες έφθασαν τα 15,49 εκατ. ευρώ.

Ειδική ομάδα ελεγκτών θα αναλάβει τον έλεγχο κάθε κλάδου της ελληνικής οικονομίας ξεκινώντας από τις φορολογικές δηλώσεις, τις δηλώσεις ΦΠΑ και τις επιστροφές φόρου, τα δηλωθέντα στοιχεία που έχουν αναρτήσει στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους, τις δαπάνες διαβίωσης, ακόμη και τις ενισχύσεις που έχουν λάβει.

Σε όσους από την πρώτη κατηγορία των ελεγχομένων διαπιστωθεί ότι έχουν αποκρύψει εισοδήματα θα τους αποσταλεί σημείωμα με καταλογισμό φόρων και προστίμων, ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Μέσω των ειδικών στοχευμένων ελέγχων, ΥΠΕΘΟ και φορολογική διοίκηση θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν κρυφά εισοδήματα και παράνομη και αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, αλλά και παράλληλα να περάσει το μήνυμα ειδικά στους επαγγελματίες ότι κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, ενώ για τον έλεγχό τους θα χρησιμοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογουμένου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του.

Δείτε επίσης: Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Loading