«Πριν λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα μας για τα προγράμματα της Οικονομικής Ενίσχυσης του 8% του τζίρου του 2019»
‘Αμεσα μπαίνει σε εφαρμογή η πλατφόρμα για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής ποτών, διοργάνωσης εκδηλώσεων, πολιτισμού και εκπαίδευσης, εγκαταστάσεων γυμναστικής και άλλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας και αναψυχής που είχαν μείωση τζίρου 2019/2020 άνω του -50% λόγω πανδημίας. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ανάρτηση του στο twitter.
Συγκεκριμένα, όπως έγραψε σήμερα ο υπουργός: «Πριν λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα μας για τα προγράμματα της Οικονομικής Ενίσχυσης του 8% του τζίρου του 2019, των κλάδων που είχαν μείωση τζίρου 2019/2020 άνω του -50% λόγω πανδημίας. ‘Αμεσα μπαίνει σε εφαρμογή η πλατφόρμα για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις αυτές».
Στη σχετική ανάρτηση του υπουργού επισυνάπτεται το σχετικό δελτίο Τυπου που εκδόθηκε χθες από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με το καθεστώς, η στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.
Το μέτρο απευθύνεται σε όλες τις εταιρείες που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021 και δραστηριοποιούνται σε έναν από τους ακόλουθους τομείς, οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού: τροφοδοσία εκδηλώσεων, παροχή ποτών, διοργάνωση εκδηλώσεων, πολιτισμός και εκπαίδευση, εγκαταστάσεις γυμναστικής και άλλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας και αναψυχής. Σκοπός του καθεστώτος είναι να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των εν λόγω επιχειρήσεων και να τις βοηθήσει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτήν.
Για να είναι επιλέξιμες, οι επιχειρήσεις πρέπει: είτε i) να υπέστησαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τουλάχιστον 50% το 2020 σε σχέση με το 2020, είτε ii) να μην είχαν εισόδημα το 2019, είτε iii) να ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το 2020 ή το 2021. Η άμεση επιχορήγηση δεν θα υπερβαίνει το 8% των εσόδων της εταιρείας το 2019.
Για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν έσοδα ή δεν είχαν καμία δραστηριότητα το 2019, η άμεση επιχορήγηση δεν θα υπερβαίνει το 8% των εσόδων της εταιρείας σε κάποιο εναλλακτικό έτος. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει το μέγιστο ποσό των 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Η ενίσχυση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2022 και 30ής Σεπτεμβρίου 2022 και το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 70 % των εν λόγω δαπανών.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η στήριξη: i) δεν θα υπερβαίνει τα 2,3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και ii) θα χορηγηθεί πριν από τις 30 Ιουνίου 2022. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις…».
Δείτε επίσης: Ρόδος: Της απέσπασαν τους κωδικούς με τη μέθοδο phising και “άδειασαν” το λογαριασμό της
- ΗΠΑ: Εκπληκτική ιστορία γυναίκας που κέρδισε 1,3 εκατ. δολάρια και τα απώλησε όλα λόγω σιωπής
- Εργασίες για τη νέα χάραξη της παλαιάς Ε.Ο. Αθηνών-Θηβών ξεκινούν
- Η περιοδεία του ΠΑΣΟΚ ξεκινά: Στόχοι και σταθμοί της Χαριλάου Τρικούπη
- Ν. Χαρδαλιάς: «Δημιουργούμε ασφαλείς δρόμους για ένα καλύτερο αύριο, αποφεύγοντας τραγωδίες του παρελθόντος»
- Νέα χρηματοδότηση για τις εγκαταστάσεις της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας