Την ευρωπαϊκή ματιά στη Γαλάζια Οικονομία και κυρίως στις θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον κλάδο συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος
«Η κυβέρνηση επενδύει στη Γαλάζια Οικονομία με συγκεκριμένα έργα όπως η ολοκλήρωση της προκήρυξης για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας».
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο 2o Blue Economy Forum με θέμα τις μεγάλες προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για την Ελλάδα.
Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας και των βάσεων που θέτουν για την επίτευξη των στόχων της ανάκαμψης.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, στο επίκεντρο της ατζέντας βρέθηκαν και οι βιώσιμες γαλάζιες επενδύσεις, τα εργαλεία χρηματοδότησης της, αλλά και η παράκτια και θαλάσσια τουριστική οικονομία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε σχετικά ότι η κυβέρνηση επενδύει στη Γαλάζια Οικονομία με συγκεκριμένα έργα όπως η ολοκλήρωση της προκήρυξης για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ενώ μίλησε για το θέμα και ο πρόεδρος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης συμπληρώνοντας πως τα κριτήρια ESG θα χρησιμοποιούνται στις επενδύσεις του Υπερταμείου και πως εστιάζονται σε όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Την ευρωπαϊκή ματιά στη Γαλάζια Οικονομία και κυρίως στις θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον κλάδο συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέπτυξε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις στην πράσινη και γαλάζια οικονομία και τις προκηρύξεις της Τράπεζας για χρηματοδοτήσεις. Ο διευθυντής Τομέα Πολιτικής Θαλασσίων Θεμάτων και Γαλάζιας Οικονομίας στην ΕΕ Χρήστος Οικονόμου, επεσήμανε την νέα προσέγγιση της ΕΕ για τη Γαλάζια Οικονομία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με τη διατήρηση των Ωκεανών, τις νέες τεχνολογίες και την πρωτοβουλία BlueInvest.
Οι χρηματοδοτήσεις για τη Γαλάζια Οικονομία έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ricardo Mourinho Félix, στη συζήτησή του με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO, Σπύρο Κουβέλη, υπογράμμισε τη σημασία της Γαλάζιας Οικονομίας στη μείωση της φτώχειας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και τις οικονομικές ευκαιρίες που πηγάζουν από τη θάλασσα και τόνιζε πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση του ρίσκου για τους ιδιώτες επενδυτές, όπως το Blue Invest Fund που δημιουργήθηκε μαζί με την ΕΕ, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε η επικεφαλής τμήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεύθυνση Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας, Andreea Strachinescu, τόνισε τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και τους οικονομικούς τομείς μαζί και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το BlueInvest, και το InvestEU.
Χρηματοδοτήσεις για τη Γαλάζια Οικονομία έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ αναφέρθηκε ότι παρόλο που υπάρχουν κεφάλαια χρηματοδότησης, υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα από κατάλληλα πρότζεκτ, και χρειάζονται περισσότερες λύσεις βασισμένων στη φύση, όπως υπογραμμίστηκε από τους διαχειριστές κεφαλαίων από τα funds Andera Partners, Ocean 14 Capital, SWEN Blue Ocean, Sustainable Investments LLC. Η Dorothee Herr, εκπρόσωπος της Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, τόνισε πως η Ένωση, παρόλο που πρόκειται για περιβαλλοντικό οργανισμό, εργάζεται για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ ή επενδύεσεων ιχθυοκαλλιέργειας, για παράδειγμα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, τόνισε πως «η ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και αναρίθμητα νησιά αποτελεί μονόδρομο. Χέρι – χέρι με την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη και μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 20221 – 2027 θα οδηγήσουν την χώρα και την οικονομία στην επόμενη μέρα, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι η βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη».
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση να κινείται γύρω από την Ελλάδα και τις δυνατότητες επενδύσεων στη γαλάζια οικονομία.
Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του EPLO, Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος επισήμανε ότι τη σημασία της ενσωμάτωσης των κριτηρίων ESG και πως το εργαλείο και η μεθοδολογία για αξιολογήσεις ESG, Verimpact, που έχει δημιουργηθεί από το Ινστιτούτο και την εταιρεία Verture ξεκίνησε από τις Αρχές Βιώσιμης Γαλάζιας Χρηματοοικονομικής.
Δείτε επίσης: Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Αρκαδία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επισημαίνει ότι ο Μασκ δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή ξενάγηση στα 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαχείριση των συνόρων ως κεντρική προτεραιότητα της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Βουλγαρία: Φιλοξενία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καλλισθενικής Γυμναστικής το 2025