Ανάλυση των τελευταίων εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία και τις προκλήσεις στην αγοραστική δύναμη. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα της λαϊκής δυσαρέσκειας μέσω ενισχυτικών μέτρων που περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, η νέα έκθεση του Levy Institute of Bard College (Νέα Υόρκη) δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την οικονομία, καθώς οι προβλέψεις του επισημαίνουν μια γενικά αρνητική πορεία. Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται προτελευταία στην ΕΕ όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης. Από την 1η Απριλίου, ο νέος κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 880 ευρώ, με τη χώρα να διατηρεί την 11η θέση μεταξύ 22 κρατών της ΕΕ με καθορισμένο κατώτατο μισθό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι περίπου 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα ωφεληθούν άμεσα από αυτήν την αύξηση.
Η ανάλυση του Levy Institute εγείρει ανησυχίες, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2024 και θα εισέλθει σε ύφεση το 2026. Οι προοπτικές της οικονομίας κρίνεται επισφαλής, καθώς οι συντάκτες της έκθεσης αντιτίθενται στις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και άλλων διεθνών οργανισμών. Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat να την κατατάσσουν σε δυσμενή θέση.
Το 2024, οι διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ παραμένουν σημαντικές. Η Ελλάδα καταγράφει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 30% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενδεικτικά, οι χαμηλότερες επιδόσεις εντοπίζονται στη Βουλγαρία, που είναι 34% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, δημιουργώντας έτσι έναν αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr