Αναλύουμε την αύξηση του δείκτη φτώχειας στην Ελλάδα και τα αίτια πίσω από αυτή την ανησυχητική τάση. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον πληθυσμό που διατρέχει κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού καταδεικνύουν μια ανησυχητική πραγματικότητα που διαψεύδει τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών για το 2024 αποκαλύπτει ότι οι φτωχοί και κοινωνικά αποκλεισμένοι έχουν ξεπεράσει τα 2,74 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 26,9% του πληθυσμού. Σε σύγκριση με το 2023, παρατηρείται αύξηση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, που μεταφράζεται σε επιπλέον 81.651 άτομα που έπεσαν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, ενώ το μέσο διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε.
Η φτώχεια είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που δεν μετριέται μόνο ποσοτικά. Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ αποκλείει πληθυσμούς χωρίς μόνιμη κατοικία, όπως άστεγους και παράνομους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι συχνά είναι οι πιο ευάλωτοι και φτωχοί. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι οι υπάρχοντες δείκτες δεν απεικονίζουν πλήρως την πραγματικότητα.
Σοκαριστικά είναι τα ποσοστά που δείχνουν ότι σχεδόν δύο στους δέκα πολίτες αναγκάζονται να επιβιώσουν με λιγότερα από 6.500 ευρώ το χρόνο. Επιπλέον, η υλική και κοινωνική στέρηση αυξήθηκε στο 14%. Παρά τη βελτίωση στην ένταση εργασίας, με το ποσοστό του πληθυσμού σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας να πέφτει στο 7,5%, το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών καθιστά σαφές ότι οι μισθοί δεν επαρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τον πληθωρισμό και τις αυξανόμενες τιμές σε βασικά αγαθά, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες δαπάνες για τα φτωχά νοικοκυριά. Η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα άγγιξε σχεδόν το 9% το 2023, αποδεικνύοντας τη δεινή κατάσταση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Αντικείμενο αναγκαίας προσοχής είναι και ο ρόλος των συντάξεων και των κοινωνικών μεταβιβάσεων, οι οποίες έχουν αποδειχθεί καθοριστικές στην ελάφρυνση της φτώχειας. Χωρίς αυτές, το 45% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Όταν μάλιστα εξετάσουμε τα δεδομένα πριν την κρίση του 2008, το 31,2% του πληθυσμού είναι εκτεθειμένο στη φτώχεια.
Η αύξηση της φτώχειας, ειδικά ανάμεσα στους πιο φτωχούς, δείχνει ότι το βάθος της κρίσης γίνεται ολοένα και πιο έντονο, με τον μισό πληθυσμό των φτωχών να έχει εισόδημα κάτω από 4.993 ευρώ ετησίως. Η κατάσταση απαιτεί επείγουσες πολιτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας στη χώρα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr