Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις για την υλοποίηση των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το 2025. Αυξάνονται οι απαιτήσεις για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ενόψει της επόμενης χρονιάς, καθώς η 5η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ανήλθε τελικά σε 3,1 δισ. ευρώ, αντί των 3,6 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται αυξημένη πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων του 2025. Σύμφωνα με διεθνείς και εγχώριους αναλυτές, η άμεση υλοποίηση των έργων του Ταμείου σε συνδυασμό με την απορρόφηση των κονδυλίων είναι καθοριστική για την υποστήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι απολύτως ενήμερο ότι ο χρόνος πιέζει, καθώς η επόμενη χρονιά θα είναι ουσιαστικά η προτελευταία για την εκταμίευση του Ταμείου, εκτός εάν υπάρξουν δραστικές αλλαγές. Η διαχείριση τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν είναι κρίσιμη όσο πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Για το 2025, η Ελλάδα πρέπει να αιτηθεί ακόμη 9,3 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. ευρώ που δικαιούται μέσω των 6ης και 7ης δόσης του προγράμματος. Αν προστεθούν τα 500 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν από την 5η δόση, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 9,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων δανείων και επιχορηγήσεων.
Ένα κρίσιμο θέμα αφορά τα ορόσημα που θα πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων ανάθεσης για τα νέα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας, της θεσμοθέτησης ταχύτερων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και της αποκατάστασης σιδηροδρομικών δικτύων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η χώρα μας υπέβαλε πρόσφατα αίτημα για την εκταμίευση 1,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, καθώς και 1,8 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, μέσω της εκπλήρωσης συγκεκριμένων οροσήμων που σχετίζονται με νέα προγράμματα στέγασης. Μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση πολεοδομικών σχεδίων και στρατηγικών αναπλάσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr