Αυξημένος προϋπολογισμός 135 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων

Αυξημένος προϋπολογισμός 135 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων

Σε 135 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων (παρέμβαση Π3-73-2.3), όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στόχος της παρέμβασης, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είναι η «αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων προϊόντων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής με περιβαλλοντική καινοτομία». «Η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί καθοριστικό κριτήριο, προάγοντας την ανάπτυξη και την ευημερία σε κάθε γωνιά της χώρας».

Σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, και της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Δικαιούχοι της παρέμβασης είναι νομικά πρόσωπα (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε, Α.Ε. Ι.Κ.Ε.), ατομικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, ανώνυμες εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

– Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.

– Να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση/τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.

– Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Α.Π.Δ.Ε.) και εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:

Στα μικρά νησιά του Αιγαίου η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται στο 75%, και αφορά όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην Εύβοιας και Κρήτης.

Στις Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας και στις ηπειρωτικές περιοχές που περιλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΑΜ), η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται στο 65%.

Στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, πλην των ανωτέρω τεσσάρων δήμων, και στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται στο 50%.

Στην Περιφέρεια Αττικής, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται στο 40%.

Οι πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα που ενισχύονται ανήκουν στους κλάδους: Κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, αναπήνιση κουκουλιών, ζωοτροφές, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οπωροκηπευτικά, οίνος, ξύδι, άνθη, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση.

Loading

Play