Μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, αναγνωρίζοντας ότι η πελατειακή της βάση δυσκολεύεται να ανανεώσει έγκαιρα την ασφάλεια υγείας της, ενημέρωσε τους πελάτες της με γράμμα σχετικά με τους λόγους που οδηγούν σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Να σημειωθεί πως το 18,7% των Ελλήνων διατρέχει άμεσο κίνδυνο φτώχειας. Η εταιρεία επισημαίνει ότι οι αυξήσεις των ασφαλίστρων οφείλονται σε διάφορους αντικειμενικούς λόγους που συνδέονται με την οικονομία της χώρας και την αύξηση των τιμών.
Σε μια εποχή που η υποστελέχωση στον δημόσιο τομέα υγείας οδηγεί τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση, παρατηρείται ότι πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να υπερασπίζονται τον ρόλο τους, ανακοινώνοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Η πλειονότητα των πολιτών εκφράζει ανησυχία για την ακρίβεια και τα ζητήματα υγείας, που αναδεικνύονται ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας.
Η αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υπολογίζεται μέσω διάφορων παραμέτρων, όπως το καθαρό κόστος κάλυψης από το μέσο κόστος αποζημιώσεων ανά ασφαλισμένο. Σημαντικός παράγοντας είναι ο πληθωρισμός, που επιδρά σε άμεσες αυξήσεις των τιμολογίων των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων. Οι πολιτικές της κυβέρνησης διαδραματίζουν ρόλο στην αύξηση του κόστους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες αν και έχουν συμφωνίες με διάφορα ιδιωτικά νοσοκομεία, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα, παρά τη μεγάλη απορρόφηση του αυξημένου κόστους από τις ίδιες. Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν την προληπτική ιατρική, έχουν εισάγει νέα προγράμματα και πακέτα υπηρεσιών.
Αυτό που αξίζει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι είναι ότι η δημόσια τοποθέτηση των εταιρειών για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό μπορεί να υποδηλώνει την πιθανότητα να αναβάλλουν την ανανέωση των ασφαλιστηρίων τους ή να ζητούν να προλάβουν πιθανές αυξήσεις στο μέλλον.