Αγωνία για εργασία: Οι προκλήσεις των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας

Αγωνία για εργασία: Οι προκλήσεις των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας

Η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στον ηλικιακό ρατσισμό. Αποκαλυπτικά, όσο και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το Eurofound (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης) σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας για άτομα άνω των 55 ετών. Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας, οι επιστήμονες του Eurofound διεξήγαγαν συνεντεύξεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οργανώσεις κοινωνικών εταίρων και ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες, συλλέγοντας στοιχεία και για την Ελλάδα.

Η μελέτη εστιάζει στο πώς θα παραμείνουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας ενεργοί για μεγαλύτερο διάστημα, με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού. Στο πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών αυξήθηκαν από 23,8 εκατομμύρια το 2010 σε σχεδόν 40 εκατομμύρια το 2023. Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης του πληθυσμού αυτού, που έφτασε να αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Είναι επίσης ανησυχητικό ότι οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, αν και έχουν λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν άνεργοι, όταν χάσουν τη δουλειά τους, αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιας ανεργίας. Παρά τη νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω ηλικίας, πολλοί ηλικιωμένοι εργαζόμενοι υφίστανται παρενόχληση και άδικη μεταχείριση στις διαδικασίες πρόσληψης, προαγωγής και απόλυσης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών συνεχώς αυξάνεται, δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις λόγω ηλικίας, αναζητούν λύσεις που να τους επιτρέπουν να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400