Αναλύση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, όπου οι 30ρηδες μειώνονται και οι 65ρηδες αυξάνονται. Γραφειοκρατικά και οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών μειώνεται αναλογικά, ενώ οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών αυξάνονται. Το φαινόμενο της έλλειψης εργατικού δυναμικού στις πιο παραγωγικές ηλικίες είναι όχι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό ζήτημα.
Η έρευνα του ΚΕΠΕ δείχνει ότι η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας είναι η ταχεία μείωση του πληθυσμού στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών, με 69.000 λιγότερους κατοίκους σε διάστημα ενός έτους. Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία είναι συνήθως οι πιο ενεργοί στην αγορά εργασίας. Η συμμετοχή των εργαζομένων 30-44 ετών στην απασχόληση μειώθηκε κατά 37.700 άτομα, την ώρα που σε άλλες ηλικιακές ομάδες παρατηρείται αύξηση.
Οι λόγοι πίσω από αυτή τη μείωση περιλαμβάνουν, εκτός από τη δημογραφική γήρανση, και το brain drain, δηλαδή τη φυγή νέων επιστημόνων και εργαζομένων στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η γήρανση του πληθυσμού είναι έντονα αισθητή στην ομάδα άνω των 65 ετών, όπου παρατηρείται αύξηση 31.000 ατόμων ετησίως. Παράλληλα, η ομάδα 15-19 ετών δείχνει αύξηση 21.000 ατόμων, προσφέροντας μια μικρή ελπίδα για την ανανέωση του εργατικού δυναμικού.
Αντίθετα, ο πληθυσμός των αλλοδαπών εργαζομένων στην Ελλάδα σημειώνει άνοδο, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά 11.500 άτομα ετησίως, καθώς οι ξένοι εργαζόμενοι φτάνουν να αυξάνονται κατά 42.200 άτομα το τελευταίο έτος. Ωστόσο, οι Έλληνες εργαζόμενοι καταγράφουν μείωση. Αυτό προκαλεί ανησυχία για τη μελλοντική δομή της αγοράς εργασίας και τις προοπτικές απασχόλησης για τις νέες γενιές.
Η κατάσταση είναι επιτακτική, καθώς η ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών αποτελεί τη μεγαλύτερη μερίδα των ανέργων στη χώρα, ξεπερνώντας τους 300.000, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι γίνονται ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που καταδεικνύει τη διαρθρωτική αλλαγή στην αγορά εργασίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr