Αγοραστική δύναμη: Οι προκλήσεις που επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία

Αγοραστική δύναμη: Οι προκλήσεις που επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης επηρεάζει την οικονομία και τις επιλογές των Ελλήνων καταναλωτών. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία. Παρά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού τα τελευταία χρόνια, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός περιορίζουν την ικανότητα των νοικοκυριών να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι Έλληνες καταναλωτές αναγκάζονται συχνά να επιλέγουν φθηνότερες εναλλακτικές, όπως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθιστώντας τις κυβερνητικές υποσχέσεις για ανάπτυξη και ευημερία να φαίνονται κενές μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα.

Οι πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα καταγράφουν σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το 2024, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αντιπροσώπευαν το 36% του καλαθιού των νοικοκυριών, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 19 χρόνια. Αυτή η τάση οδήγησε τον τζίρο των σούπερ μάρκετ να εκτιμάται στα 1,94 δισ. ευρώ, με το 20% να προέρχεται από ιδιωτικές ετικέτες.

Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι δύσκολη, με 93% των Ελλήνων να αγοράζουν τακτικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σε σύγκριση με 77% το 2010. Ωστόσο, οι προκλήσεις για τον κλάδο παραμένουν μεγάλες, καθώς η μείωση της αγοραστικής δύναμης θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη του τομέα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται χαμηλά σε όρους αγοραστικής δύναμης, κατατάσσοντας την προτελευταία στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2024. Η αγοραστική δύναμη παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα του 2008, με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να ανέρχεται μόλις στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ευημερία των πολιτών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play