Η αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Αττική προκαλεί ανησυχία για τη στέγαση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Airbnb καταγράφει ραγδαία ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, με την Αττική να κατέχει την πρωτοκαθεδρία, προσφέροντας τουλάχιστον διπλάσιες κλίνες σε σχέση με τα ξενοδοχεία. Με 14.000 καταχωρήσεις στην Αθήνα, η συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις στα ενοίκια και τη στέγαση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Κουκάκι και η Πλάκα. Αυτή η αύξηση δεν έρχεται χωρίς ανησυχίες, καθώς εκατομμύρια τουρίστες επιβαρύνουν την πόλη.
Ο Στέφανος Τύρος, φυσικός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παρατηρεί ότι το 2024 το 60% των βραχυχρόνιων μισθώσεων συγκεντρώνεται στο κέντρο της Αθήνας, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων λόγω του θορύβου και της υπερτουριστικής πίεσης. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών, η δυσαρέσκεια στους κατοίκους του Κουκακίου αυξάνεται λόγω του υπερκορεσμού των τουριστών και της έλλειψης κοινωνικής συνοχής.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 77% των καταλυμάτων στην Αττική είναι διαμερίσματα, με την πλειοψηφία των καταχωρήσεων να ανήκει σε λίγους τοπικούς διαχειριστές, οι οποίοι διαθέτουν από 50 έως 125 καταχωρήσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε χαρακτηρισμούς της κατάστασης ως «παράτυπα ξενοδοχεία» διάσπαρτα στην πόλη. Ο Στέφανος Τύρος προτείνει την επιβολή φορολογικών μέτρων για τη μείωση του αριθμού αυτών των καταλυμάτων, ώστε τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση δημοτικών κτιρίων και τη βελτίωση της αγοράς ενοικίων.
Από το 2024, η Ελλάδα έχει θέσει περιορισμούς, όπως το ανώτατο όριο 90 ημερών ενοικίασης ανά έτος και την υποχρεωτική εγγραφή στο Μητρώο. Στην Αττική, οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιά εξετάζουν την επιβολή περαιτέρω περιορισμών εξαιτίας των αυξανόμενων πιέσεων στην αγορά στέγασης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr