Airbnb: Πλαφόν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και αναπλάσεις σε ακατοίκητα νησιά σύμφωνα με το νέο χωροταξικό πλαίσιο
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Airbnb: Πλαφόν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και αναπλάσεις σε ακατοίκητα νησιά σύμφωνα με το νέο χωροταξικό πλαίσιο

Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό ορίζει πλαφόν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, εισαγωγή της έννοιας «σποραδικού ξενοδοχείου» και «πράσινο» τέλος σε όλες τις τουριστικές δραστηριότητες.

Το νέο πλαίσιο τουρισμού δόθηκε χθες (3.7.2024) σε διαβούλευση από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού έως τις 15 Σεπτεμβρίου, και χωρίζει τη χώρα σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό τουριστικής ανάπτυξης, προβλέποντας περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κάτι που αποτελεί διαχρονικά πάγιο αίτημα της τουριστικής βιομηχανίας. 

Oι περιοχές στις οποίες κατηγοριοποιείται ο εθνικός χώρος με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων είναι: Περιοχές ελέγχου (18),  Αναπτυγμένες περιοχές (84),  Αναπτυσσόμενες περιοχές (139), Περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης (265) και Μη αναπτυγμένες περιοχές (528). 

Airbnb

Ειδικότερα, στο «κόκκινο» τοποθετούνται 18 περιοχές οι οποίες κρίνονται ως «κορεσμένες» και για πρώτη φορά κατηγοριοποιούνται ξεχωριστά ως «περιοχές ελέγχου». Στις εκτός σχεδίου κορεσμένες περιοχές προτείνεται περιορισμός της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων ή χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα (ιδίως βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, κτίρια και γήπεδα αποθήκευσης, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις). Άλλες 84 χαρακτηρίζονται ως «αναπτυγμένες», για τις οποίες μπαίνουν επίσης περιορισμοί ως προς τη δόμηση και στην ποιότητα των καταλυμάτων.

Επιπλέον, προτείνεται η επιβολή τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού, συμπεριλαμβανόμενων των βραχυχρόνιων μισθώσεων (γνωστές ως Airbnb) και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών.  Επίσης, προτείνεται περιορισμός στον αριθμό των Airbnb και ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και στον αριθμό των ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστό των τουριστικών κλινών, δίχως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Σποραδικά ξενοδοχεία

Θεσπίζεται η έννοια του «Σποραδικού ξενοδοχείου» παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων (δηλαδή υποδομών ξενοδοχείων που συνδυάζουν επιπλωμένες κατοικίες για ενοικίαση ή πώληση και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής) εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους, με υποχρέωση ανάπλασής τους. Αφορά οικισμούς που υπάρχουν διάσπαρτοι στην Ελλάδα, όπως σε Τήνο, Ρόδο, Σφακιά, Καστοριά, Γρεβενά, Πελοπόννησο κ.ά. Προϋποθέτει ωστόσο νομοθετική ρύθμιση για τα κριτήρια επιλογής τους, τον τρόπο απόκτησης ακινήτων, τα πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα κλπ. 

Νησιά 

Ως προς τις ρυθμίσεις του νέου πλαισίου στα νησιά (εκτός της Κρήτης και της Εύβοιας), υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα μεσαία νησιά (46 στον αριθμό), και δεν περιέχουν περιορισμούς πλην μίας υπέρ του καθορισμού ζωνών τουριστικών αναπτύξεων ή ζωνών προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Αντιθέτως, επιτρέπονται μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις σε όλα τα νησιά (εκτός Κέρκυρας και Ρόδου). 

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά τα υπόλοιπα κατοικημένα τουριστικά νησιά με μοναδικό περιορισμό νέων καταλυμάτων κατηγορίας 3,4,5 αστέρων μέγιστης δυναμικότητας 100 κλινών.

Και τέλος, η τρίτη ρύθμιση είναι για τα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες που χωρίζονται αντίστοιχα σε δύο υποομάδες. Τις βραχονησίδες που δεν επιτρέπεται καμία τουριστική ανάπτυξη και τα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, νησιά που είναι σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και εκείνα που είναι σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ή νησιά που έχουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση.

Δείτε επίσης: Καιρός: «Οι καταιγίδες επηρεάζουν Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία» – Η ανάρτηση του Θ. Κολυδά

Loading

Play