Αισιοδοξία για την πορεία των τιμών του ρεύματος – Από Ιανουάριο το νέο «πράσινο» τιμολόγιο

Ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασαν χθες την άποψη ότι οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποκλιμακωθούν.

Με το βασικό σενάριο, πρόσθεταν, δεν προκύπτει ανάγκη επαναφοράς των οριζόντιων επιδοτήσεων όμως είναι πάντοτε διαθέσιμα τα εργαλεία που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο έξαρσης της ενεργειακής κρίσης και τα οποία θα μπορούσαν να επανενεργοποιηθούν εφόσον κριθεί αναγκαίο. Εξάλλου υπάρχουν πάντοτε τα εργαλεία στήριξης των ευάλωτων, όπως το Κοινωνικό Τιμολόγιο, το νέο τιμολόγιο για τους πολύτεκνους, οι επιδοτήσεις με τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης που θα ισχύσουν από το 2024.

propoli

Ανάλογες τοποθετήσεις για τις τιμές της ενέργειας έκαναν χθες παράγοντες της ενεργειακής αγοράς στο πλαίσιο του ενεργειακού συνεδρίου που διοργανώνει το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ, Παντελή Κάπρο, οι προβλέψεις που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα δείχνουν ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώνεται συνεχώς στα επόμενα χρόνια, λόγω της αυξημένης χρήσης ανανεώσιμων πηγών, της προόδου της τεχνολογίας και των βελτιώσεων στη λειτουργία της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, επισήμανε ότι ενώ η ασφάλεια εφοδιασμού βελτιώνεται, οι τιμές παραμένουν σε λεπτή ισορροπία, καθώς μικρές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διακυμάνσεις.

Οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν εξάλλου ότι το 70 % των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας (περίπου 5 εκατ. μετρητές) θα μεταπέσουν από 1ης Ιανουαρίου στο «πράσινο» τιμολόγιο που θεσπίστηκε από το υπουργείο. Στόχος είναι αφενός να παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν εύκολα και άμεσα τα τιμολόγια των προμηθευτών και αφετέρου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην προμήθεια ρεύματος. Οι προμηθευτές, έως την ερχόμενη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023, θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τις παραμέτρους των νέων τιμολογίων. Οι καταναλωτές την περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024, θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν τις προτάσεις των προμηθευτών και να επιλέξουν τον προμηθευτή και το τιμολόγιο που καλύπτει τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Δείτε επίσης: Συντάξεις: Έρχονται μόνιμες και έκτακτες αυξήσεις – Όλες οι κατηγορίες

Loading