Αιτίες της πτώσης είναι η διεθνής αναταραχή που προκάλεσε η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, άρα και της ζήτησης για καύσιμα.
Αισθητή μείωση παρουσιάζουν φέτος τον Απρίλιο οι τιμές των υγρών καυσίμων σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συνδυασμένης επίδρασης της υποχώρησης των διεθνών τιμών και της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Συγκεκριμένα, η αμόλυβδη κοστίζει κατά 12 % λιγότερο σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης διατίθεται φθηνότερα κατά 13 %. Αντίθετα, αύξηση 7 % καταγράφει το υγραέριο κίνησης. Θετική είναι η συγκυρία και για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: αν και οι τιμές είναι ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, έχουν μειωθεί αισθητά – κατά 33 % – σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης (11 Απριλίου) διαμορφώνεται στο 1,755 ευρώ ανά λίτρο έναντι 1,794 στην αρχή του χρόνου και 1,962 τον Απρίλιο του 2024. Αντίστοιχα το πετρέλαιο κίνησης είναι στο 1,522 ευρώ από 1,578 τον Ιανουάριο και 1,715 ευρώ πέρυσι.
Αιτίες της πτώσης είναι η διεθνής αναταραχή που προκάλεσε η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, άρα και της ζήτησης για καύσιμα.
Ενδεικτικά η τιμή διυλιστηρίου για την αμόλυβδη την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε κατά 8 λεπτά το λίτρο, στα 53 λεπτά στις 11 Απριλίου έναντι 61 στις 4 Απριλίου. Στην τιμή διυλιστηρίου προστίθενται οι φόροι, τα περιθώρια κέρδους χονδρικής και λιανικής καθώς και τα περιθώρια κέρδους για να προκύψει η τελική τιμή στην αντλία.
Θετική για τον καταναλωτή είναι και η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς οι διεθνείς τιμές αργού και προϊόντων εκφράζονται σε δολάρια.
Στην ηλεκτρική ενέργεια – που τροφοδοτεί πλέον εκτός από τις οικιακές συσκευές και την κίνηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων οι εξελίξεις έχουν ως εξής: η μέση λιανική τιμή υποχώρησε τον Απρίλιο στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 17,4 τον Ιανουάριο (μείον την επιδότηση που δόθηκε από το κράτος) ενώ πέρυσι τον Απρίλιο ήταν 0,11 λεπτά.
Η περίοδος ευνοεί την πτώση των τιμών λόγω υπερβάλλουσας παραγωγής από από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλής ζήτησης. Συνδυασμός που προκαλεί ακόμη και προβλήματα ευστάθειας στο δίκτυο και αναγκάζει τους διαχειριστές των δικτύων να προχωρούν σε περικοπές της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Η εξέλιξη των τιμών κατά το πρώτο μισό του Απριλίου δείχνει ότι – αν δεν ανατραπεί η τάση – θα υπάρξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση των τιμών το Μάιο.
Πηγή: ertnews.gr