Αίτημα απόσυρσης άρθρου για την παραχώρηση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε εισπρακτικές εταιρείες από το ΒΕΑ

Αίτημα απόσυρσης άρθρου για την παραχώρηση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε εισπρακτικές εταιρείες από το ΒΕΑ

Αίτημα του ΒΕΑ για απόσυρση άρθρου που επιτρέπει τη διαχείριση ασφαλιστικών οφειλών από ιδιωτικές εταιρείες. Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) ζητά την απόσυρση του άρθρου που προβλέπει την παραχώρηση της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες. Σε επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, η διοίκηση εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων που παραμένουν ενεργές και είναι υπερχρεωμένες προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αδυνατούν να οδηγηθούν σε πτώχευση, εξαιτίας της έλλειψης αποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου. Η διοίκηση του ΒΕΑ αναφέρει ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές διεύρυναν τις ανισότητες και αύξησαν τα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με το μεγαλύτερο κόστος να επωμίζονται οι τεχνικοί κλάδοι, καθώς και η βιοτεχνία και η παραγωγική αλυσίδα.

Σύμφωνα με την εμπειρία του ΒΕΑ από τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ζητά την αποδοχή του αιτήματός του για την απόσυρση του άρθρου 215. Ως εναλλακτική πρόταση, προτείνει την ενεργοποίηση νέας ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις, με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος, τονίζει ότι η εισαγωγή ιδιωτών θα επιφέρει πρόσθετη πίεση στους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η διαρκής συσσώρευση χρεών οφείλεται σε πολλαπλές κρίσεις, όπως η οικονομική, η υγειονομική και η ενεργειακή. Σημειώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 87% των οφειλετών χρωστούν ποσά έως 30.000 ευρώ.

Το ΒΕΑ επαναλαμβάνει το αίτημά του για την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης οφειλών, η οποία θα καλύψει τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2023, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αποπληρώσουν σταδιακά τα χρέη τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play