Αίτημα για μέτρα αντιμετώπισης των προκλήσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία

Αίτημα για μέτρα αντιμετώπισης των προκλήσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία

Φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας και προτεραιότητα στην ανάπτυξη διασυνδέσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ζητούν μεταξύ άλλων από την Κομισιόν, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, απεστάλη την Παρασκευή κοινή επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson, η οποία συνυπογράφεται από τον υπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας, κ. Sebastian – Ioan Burduja και τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, κ. Vladimir Malinov. Με την επιστολή ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απότομης ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων.

Οι τρεις υπουργοί επισημαίνουν πως η αστάθεια των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας, τόσο την ενεργειακή ασφάλεια, όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή. Στα βασικά ζητήματα που θίγουν συμπεριλαμβάνονται η ανεπάρκεια χωρητικότητας διασυνδέσεων και ο κατακερματισμός των αγορών ενέργειας.

Η έλλειψη διασυνοριακών διασυνδέσεων εμποδίζει τις αποδοτικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες αιχμής. Η περιορισμένη ενοποίηση των περιφερειακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει σε σημαντικές αποκλίσεις τιμών, με ανισότητες που συχνά υπερβαίνουν τα 50-100 ευρώ/MWh.

Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, στην επιστολή τονίζεται η αναγκαιότητα λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών. Τα έσοδα από τη φορολόγηση αυτή θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν για να μετριαστεί η επιβάρυνση των καταναλωτών. Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών για την παρακολούθηση της αγοράς.

Αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα μέτρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη βασικής υποδομής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προτεραιότητα στην ανάπτυξη δικτύων διασύνδεσης για να καλυφθεί το χάσμα υποδομής που απομονώνει την περιοχή από την ευρύτερη αγορά της ΕΕ.

Οι τρεις χώρες δεσμεύονται να συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εφαρμοστούν τα κρίσιμα μέτρα και να προωθηθεί ένα πιο ασφαλές, αποδοτικό και προσιτό ενεργειακό μέλλον.

©

Loading

Play