(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Ακρίβεια: Μειώσεις τιμών σε 3.000 προϊόντα – Σε ισχύ τα μέτρα

Μειωμένες τιμές σε μια σειρά προϊόντων θα δουν από σήμερα οι καταναλωτές αφού τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που λαμβάνει το Υπουργείου Ανάπτυξης.

Πρόκειται για 4 μέτρα-παρεμβάσεις που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και αποσκοπούν στη μόνιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Χθες, στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, «προσδοκούμε οι αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα να είναι μειωμένες από αρχές Μαρτίου» ενώ έκανε λόγο για ακόμα «πιο προσιτές τιμές στο ράφι».

propoli

Οι κατηγορίες των προϊόντων με τη μείωση τιμών

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση που υποχρεώνει τους προμηθευτές να μειώσουν κατά 30% τις προσφορές προς τις εταιρείες λιανεμπορίου, με την υποχρέωση να μειώσουν ισόποσα τις τιμές τιμοκαταλόγου, οδήγησε σε μειώσεις σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα (1.500 είχαν φτάσει στο ΥΠΑΝ έως την ώρα έναρξης του Υπουργικού Συμβουλίου). Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά επιφανειών παντός είδους, χλωρίνες) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν και conditioner, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες).

Η μεταρρύθμιση έχει επιφέρει σημαντική μέση μείωση τιμών χονδρικής στις επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, στα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα conditioner 17%, στις οδοντόκρεμες 15,1%, στα απορρυπαντικά ρούχων 15,6%, στα απορρυπαντικά πιάτων 16%, στα καθαριστικά παντός είδους 15,8% και στα σαπούνια 12,7%.

Μέση μείωση τιμών χονδρικής ανά κατηγορία προϊόντος:

  • Σαμπουάν, αφρόλουτρα και conditioner: -17,0%
  • Απορρυπαντικά πιάτων: -16,0%
  • Καθαριστικά παντός είδους: -15,8%
  • Απορρυπαντικά ρούχων: -15,6%
  • Οδοντόκρεμες: -15,1%
  • Σαπούνια: -12,7%

Το μέτρο που απαγορεύει στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τρεις μήνες στα προϊόντα αυτά αφορά σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. Εξαιρούνται τα νωπά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια) και ορισμένα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (π.χ. ρούχα).

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Φεβρουάριο 2024, μετά την εφαρμογή του μέτρου, ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι (Φεβρουάριος 2023) ανατιμήθηκαν 3.760 κωδικοί προϊόντων. Η εφαρμογή της ρύθμισης συνεισέφερε στον περιορισμό των ανατιμήσεων κατά 76% από το ένα έτος στο άλλο.

Δείτε επίσης: Σιδηρόδρομος – Παραμένουν τα θέματα ασφαλείας: «Εφιάλτης» το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκης

Loading