Ακρίβεια: Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες

Ακρίβεια: Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της εστίασης λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες

Η αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες έχει δημιουργήσει κρίση στην εστίαση, επηρεάζοντας σοβαρά την επιχειρηματικότητα. Η οικονομική πίεση που προκαλεί η ακρίβεια έχει πλήξει σοβαρά τον τομέα της εστίασης, με τις τιμές στον καφέ να μετατρέπουν μια από τις πιο προσιτές διασκεδάσεις στη χώρα σε πολυτέλεια για λίγους. Οι επιχειρηματίες εκφράζουν ανησυχία για τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, όπως ο καφές και το κακάο, την ώρα που καταβάλλουν προσπάθειες να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές στα προϊόντα τους. «Τις τιμές τις κρατάμε όσο μπορούμε. Γενικά υπάρχει πρόβλημα στην εστίαση, ο κόσμος δεν βγαίνει και αν βγαίνει δεν χαλάει», αναφέρει ο Λευτέρης Ανδριόπουλος, ιδιοκτήτης καφετέριας.

Οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών είναι άμεσες, με πολλούς πελάτες να επιλέγουν το σπιτικό ρόφημα, γυρνώντας την πλάτη στην εστίαση. «Ο κίνδυνος της αύξησης της τιμής των προϊόντων είναι ορατός και θα μπορούσε να απομακρύνει τον κόσμο από τα καταστήματα», τονίζει ο κρεοπώλης Απόστολος Κουρλέτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης.

Η ανατίμηση των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δημιουργούν ένα δύσκολο τοπίο για τις επιχειρήσεις της εστίασης. Η τιμή του στιγμιαίου καφέ φτάνει τα 73-82 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές του ελληνικού καφέ κυμαίνονται από 22,95 έως 24 ευρώ το κιλό. Οι αυξήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την οικονομική κατάσταση, κάνουν το μέλλον της εστίασης αβέβαιο, χωρίς ορατή αποκλιμάκωση για το 2025.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play