Αλλαγές για επαγγελματίες και επιχειρήσεις από το 2025

Αλλαγές για επαγγελματίες και επιχειρήσεις από το 2025

Σημαντικές τροποποιήσεις αναμένονται από 1η Ιανουαρίου 2025 για έναν εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της υποχρεωτικής χρήσης των δεδομένων στο myDATA.

Η κύρια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η φορολογία και οι δηλώσεις ΦΠΑ θα βασίζονται αποκλειστικά στα στοιχεία που έχουν μεταφερθεί στο myDATA, χωρίς περιθώρια παρεκκλίσεων.

Αυτή η εξέλιξη ενισχύει την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και μπορεί να επιτρέψει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να εφαρμόσει μια πιο φιλολαϊκή φορολογική πολιτική, ελευθερώνοντας έτσι πόρους για κοινωνικές παρεμβάσεις.

Στο μεταξύ, από το 2025 θα επεκταθεί το σύστημα προσυμπληρωμένων δηλώσεων φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως έχει σχεδιαστεί, θα κλειδώσουν επιπλέον κωδικοί για να αποτραπεί η παραποίηση τους προς ίδιον όφελος.

Η ριζική αναδιάρθρωση από το 2025 θα προέλθει από την ηλεκτρονική τιμολόγηση, καθώς η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει κανένα παραστατικό για αγορές και πωλήσεις εκτός των στοιχείων που διαβιβάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.

Ως αποτέλεσμα, τα παραθυράκια αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα θα εξαλειφθούν, με τις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προσυμπληρωμένες με κλειδωμένους κωδικούς, σημαίνοντας ότι ο φόρος θα υπολογίζεται αυτόματα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για πολλούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα απομακρυνθεί το όπλο των υπερβάσεων δαπανών, οι οποίες δεν συνόδευαν τα αντίστοιχα παραστατικά, μειώνοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση.

Μεταβατικές ρυθμίσεις έως το τέλος του έτους:

* Από 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, το περιθώριο αποκλίσεων περιορίζεται στο 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα.

* Από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024, οι αποκλίσεις στα έσοδα θα μηδενιστούν, ενώ οι δαπάνες θα επιτρέπουν επιπλέον αύξηση 5%.

Διορθώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες:

Προβλέπεται ότι θα υπάρξει επιπλέον παρέμβαση, λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και θα σχετίζεται με τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών, στοχεύοντας σε ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Χωρίς να αλλάξει ο βασικός κορμός του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, οι προτεινόμενες διορθώσεις θα εστιάσουν στη δυαδικότητα του τζίρου και του κόστους μισθοδοσίας, ειδικά στις ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό.

Επίσης, αναδύεται η δυνατότητα συνυπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη του ελάχιστου τεκμαρτού ποσού και πιθανοί μηχανισμοί βελτίωσης της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, που συχνά αποθαρρύνουν τους αυτοαπασχολούμενους.

Τέλος, εξετάζεται ο σχεδιασμός μείωσης της επιβάρυνσης λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο οποίος συνιστά τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading