Αλλαγές στο Σύστημα Λογιστικής Φορολόγησης των Ελεύθερων Επαγγελματιών

 Η διαδικασία για την αναθεώρηση του τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ήδη ξεκινήσει. Σημειώνεται ότι, όπως διαβεβαίωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η σχετική διαδικασία θα προχωρήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

   Αυτή η κίνηση έχει ως στόχο να επιτρέψει στην ΑΑΔΕ να προετοιμαστεί έγκαιρα για την υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων του 2025, ενσωματώνοντας τις αναγκαίες αλλαγές. Στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, μιας και τα φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες δείχνουν αύξηση, όπως είχε προβλεφθεί, λόγω των νέων κανόνων φορολόγησης.

   Σενάρια για τις Αλλαγές

   Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων ανοίγει τον δρόμο για διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Οι πρώτες προτάσεις έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, ενώ από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση σχετικά.

   Ενδέχεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επισημάνει τις αλλαγές και τις βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αδικίες, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν.

   Αντίθετα, ούτε ο βασικός κορμός του συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους φαίνεται να αλλάζει. Οι πιθανές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν:

   1. Το κριτήριο του τζίρου, το οποίο επηρεάζει το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος.

   2. Το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα, κυρίως για ατομικές επιχειρήσεις με ιστορικό απασχόλησης του προσωπικού.

   3. Η πιθανότητα συνυπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος.

   4. Βελτιώσεις στον τρόπο αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

   5. Μείωση της επιβάρυνσης που απορρέει από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ οδηγεί σε αναδιάρθρωση του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

   Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, έχει αναφέρει ότι οι αλλαγές θα θεσπιστούν πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος στην ΑΑΔΕ να προσαρμόσει τα συστήματά της στα νέα δεδομένα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του επόμενου έτους. Στο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα αρχίσει την 1η Μαρτίου 2025, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, χωρίς παρατάσεις.

   Στοιχεία Εκκαθάρισης

   Φέτος, από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί 6.557.163 φορολογικές δηλώσεις, με τον επιπλέον φόρο που απαιτείται να καταβληθεί να ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Η εκκαθάριση των υποβληθεισών δηλώσεων δείχνει ότι το 35% τους είναι χρεωστικές, με τους φορολογούμενους να πληρώνουν επιπλέον φόρο που φτάνει τα 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο για τα εισοδήματα του 2023.

   Πέρυσι, το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωνε φόρο έως 1.000 ευρώ, και το 27% από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το 17% θα πληρώσει έως 1.000 ευρώ, ενώ το 54% θα πληρώσει από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading