Άμεση ανάγκη ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων

Άμεση ανάγκη ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων

Το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα και τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας από τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και τις απαραίτητες δράσεις που οφείλει άμεσα να αναλάβει η Πολιτεία για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, η ΕΣΕΕ στον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Καρανίκα και με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Νίκου Μπόνη επισήμανε ότι η προσαρμογή των ελληνικών ΜμΕ στις σύγχρονες απαιτήσεις και το διεθνή ανταγωνισμό αποτελεί μονόδρομο και όρο επιβίωσής τους και ότι η έγκαιρη και ολοκληρωμένη στήριξη της κυβέρνησης θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη διάσωση χιλιάδων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.
Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τόνισαν οι ελληνικές ΠμΕ και ΜμΕ εμφανίζουν σημαντική υστέρηση στους εξής τομείς:
– Έλλειμμα δυνατότητας επενδύσεων στη σύγχρονη τεχνολογία.
– Έλλειμμα εμπειρίας και τεχνογνωσίας των επιχειρηματιών και των στελεχών των επιχειρήσεων αναφορικά με την υιοθέτηση και πλήρη ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας στη στρατηγική και την καθημερινή λειτουργία των νέων εφαρμογών.
– Έλλειμμα άντλησης από την ελληνική αγορά στελεχών που διαθέτουν επαρκή εμπειρία και γνώση σε θέματα υιοθέτησης της τεχνολογίας, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό των εμπορικών και εν γένει επιχειρηματικών τους πρακτικών, για το σύνολο των επιχειρησιακών τους πόρων.
Για τους λόγους αυτούς, από πλευράς ΕΣΕΕ αναλύθηκαν βήμα προς βήμα οι έξι κύριες προτεινόμενες ενέργειες:
1. Επίσπευση του έργου: «Υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελληνικής Οικονομίας» και διεύρυνση του ρόλου της ΕΣΕΕ, στη βάση της εγνωσμένης τεχνογνωσίας και εμπειρίας της σε προγράμματα ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων.
2. Ένταξη προγραμμάτων με αντικείμενο τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό για τις επιχειρήσεις του Εμπορίου στο ΕΣΠΑ.
3. Πρόβλεψη για Έργα – γέφυρες μεταξύ ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027.
4. Συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων ως δικαιούχων στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2021-2027.
5. Αποσαφήνιση Καθεστώτος Κρατικών Ενισχύσεων για τα ΝΠΙΔ.
6. Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης έργων με ψηφιακό αντικείμενο και περιεχόμενο στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»
Για την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών από το Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα η ΕΣΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη: α) πλήρους διαλειτουργικότητας των βασικών συστημάτων και β) απλοποίησης των διαδικασιών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ενόψει της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων η ΕΣΕΕ πρότεινε σειρά παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της ομαλής εφαρμογής τους και της μείωσης του επιπρόσθετου λειτουργικού κόστους που επιφέρει στις επιχειρήσεις η υιοθέτησή τους.

Γ. Καρανίκας: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και των επιχειρήσεων αποτελεί εθνική προτεραιότητα» 

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και των επιχειρήσεων αποτελεί πλέον εθνική προτεραιότητα με εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα. Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε., αναφορικά με τις ψηφιακές επιδόσεις. Αυτό κοστίζει ακριβά στη χώρα σε όρους ΑΕΠ, ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και απασχόλησης. Η ΕΣΕΕ εισηγήθηκε στον κ. Πιερρακάκη συγκεκριμένες δράσεις, απολύτως απαραίτητες και εφαρμόσιμες, μέσα από τα υπάρχοντα και νέα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής. Ζητήσαμε τη στήριξη της Πολιτείας ώστε το εμπόριο να συμμετέχει ισότιμα σε αυτή τη μετάβαση και θέσαμε στη διάθεσή της το επιστημονικό δυναμικό της ΕΣΕΕ για τα προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας .

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play