Αμοιβές εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Αμοιβές εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Ανακαλύψτε τις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αμοιβή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα κατά τις ημέρες αργίας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι εορτές αυτές, οι οποίες αναγνωρίζονται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας από το νόμο, περιλαμβάνουν τις 25 και 26 Δεκεμβρίου 2024, την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς και τις 6 Ιανουαρίου 2024 (Θεοφάνια) .

Η εργασία κατά τις ημέρες αυτές απαγορεύεται, εκτός από τις επιχειρήσεις που έχουν το νόμιμο δικαίωμα να λειτουργούν τις Κυριακές και τις αργίες. Ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας είναι ανίσχυρος, και οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας δεν υπολογίζονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές .

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις αργίες, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο θα λάβουν το κανονικό τους ημερομίσθιο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ενώ οι μισθωτοί δεν δικαιούνται επιπλέον αμοιβή πέρα από τον κανονικό μηνιαίο μισθό τους. Ωστόσο, αν απαιτηθεί εργασία από εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που αργούν νόμιμα, δικαιούνται προσαύξηση 1/25 του μισθού τους.

Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα τις αργίες, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο έχουν δικαίωμα σε προσαύξηση 75% για τις ώρες που εργάζονται. Για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οι προσαυξήσεις ισχύουν για τις ώρες που εργάζονται και υπολογίζονται επί του νομίμου ωρομισθίου τους.

Επιπλέον, η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να έχει γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου 2024. Σε περίπτωση καθυστέρησης, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διαδικασίες κατά του εργοδότη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play