Στο 4% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η αύξηση των εξαγωγών για το επόμενο έτος, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένονται να αυξηθούν κατά 4%, ταχύτερα από τις εισαγωγές που θα αυξηθούν κατά 3,6%. Η αύξηση των εισαγωγών αγαθών εκτιμάται στο 3,8% σχετιζόμενη με την σημαντική αύξηση των επενδύσεων και τη διατήρηση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης.
Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αγαθών εκτιμάται σε 3% συνδεόμενος με τη θετική μεταβολή της εξωτερικής ζήτησης και με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι στις μακροοικονομικές προβλέψεις περιλαμβάνουν την κλιμάκωση γεωπολιτικών κρίσεων και την εκδήλωση νέων ακραίων κλιματικών φαινομένων, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των εξαγωγών, η Ελλάδα φαίνεται να προσαρμόζεται στη νέα βιομηχανική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ιδιαίτερη δυναμική αποκτούν οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές των «Εμπιστευτικών Προϊόντων» όπως είναι προϊόντα τεχνολογίας και πατενταρισμένα προϊόντα.
Αναφορικά με την κατανομή των εξαγωγών, η συνολική αξία υποχώρησε προς τις χώρες της Ε.Ε., ενώ αυξήθηκε προς τις Τρίτες Χώρες.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ, η ελληνική οικονομία πρέπει να αναδιαρθρώσει την παραγωγική της δομή προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών.
Η ανισορροπία του ισοζυγίου αγαθών προκύπτει από διάφορους παράγοντες, όπως το υψηλό επίπεδο των ελληνικών εισαγωγών και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.