Η άποψη ότι ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, χωρίς να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, είχε αρχίσει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη αποδοχή στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο.
Μετά τις προβλέψεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) την περασμένη Τετάρτη για αύξηση του πληθωρισμού το 2025, το ιδανικό αυτό σενάριο ξεθώριασε σημαντικά, οδηγώντας σε αναταράξεις τις διεθνείς αγορές.
Όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άρχισε το 2022 την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των αναλυτών ήταν ότι η αμερικανική οικονομία δύσκολα θα απέφευγε την ύφεση, με βάση την εμπειρία από αντίστοιχες πληθωριστικές περιόδους του παρελθόντος.
Βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θεωρούνταν η επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε στην περίοδο της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα σοκ από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τροφίμων. Ο συνδυασμός αυτός εκτίναξε τον πληθωρισμό στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 40 ετών.
Η εκτίμηση ότι η ταχεία αύξηση των επιτοκίων θα μείωνε τη ζήτηση για επενδύσεις και κατανάλωση δεν επαληθεύτηκε, καθώς το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,5% το 2022. Ωστόσο, η ύφεση αναμενόταν το 2023 με τις συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων.
Η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τις αγορές, καθώς συνοδεύτηκε από προβλέψεις για σημαντικά βραδύτερη μείωση των επιτοκίων της το 2025.
Η αλλαγή αυτή αιφνιδίασε τους επενδυτές, προκαλώντας αύξηση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και πωλήσεις μετοχών στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ.
Τέλος, η αλλαγή στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό συνδέεται και με τις πολιτικές που έχει εξαγγείλει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ