Αναβάθμιση του Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα: Προτεραιότητα για την Αγροτική Ανάπτυξη

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των καλλιεργειών και η περαιτέρω ανάπτυξή τους αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο «μεγάλος αντίπαλος» σε αυτή την προσπάθεια είναι η κλιματική κρίση, των συνεπειών της οποίας η εμφάνιση γίνεται ολοένα και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια.

«Η προστασία των καλλιεργειών από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι προτεραιότητά μας και ο βασικός άξονας που διαπνέει όλες τις πολιτικές μας», δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας για το σχέδιο του υπουργείου και της κυβέρνησης σχετικά με την προστασία των καλλιεργειών και, κατ’ επέκταση, του εισοδήματος των παραγωγών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ηγεσία του Υπουργείου σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές που στοχεύουν στη θωράκιση των καλλιεργειών. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, το Υπουργείο προχωρά στην αναβάθμιση του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές όπου τα δεδομένα δείχνουν συχνή και έντονη εμφάνιση χαλαζικών φαινομένων.

«Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα εναέριας χαλαζικής προστασίας συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια και για αυτόν τον λόγο η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη δαπάνη ώστε να αυξήσουμε τις περιοχές κάλυψης», ανέφερε ο κ. Σταμενίτης. Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αυτές προκύπτουν από τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της αλλαγής του κλίματος, επισημαίνοντας ότι παρεμβαίνουν και αναπροσαρμόζουν τους σχεδιασμούς τους όπου και όποτε χρειάζεται. «Εξετάσαμε τα δεδομένα, μελετήσαμε τα αιτήματα και καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που θα καλύψει περισσότερες περιοχές», δήλωσε.

Προ ημερών, το αρμόδιο Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ έθεσαν σε διαβούλευση το σχέδιο εναέριας χαλαζικής προστασίας, το οποίο προβλέπει τον διπλασιασμό των στρεμμάτων κάλυψης (από 5.000.000 σε 11.000.000 στρέμματα) και τον τετραπλασιασμό του κονδυλίου, το οποίο θα αγγίξει τα 51 εκατομμύρια ευρώ περίπου, πλέον ΦΠΑ 24%.

Οι περιοχές που θα καλυφθούν τη νέα προγραμματική περίοδο περιλαμβάνουν:

– Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 5.000.000 στρέμματα.

– Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας (Περιοχή 2), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα.

– Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.

Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ενεργός ο ηλεκτρονικός διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για το σχέδιο χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα. Στόχος του διαγωνισμού είναι η επιλογή αναδόχου/ων για:

– Τη μίσθωση ενός συστήματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα-πτητικού εξοπλισμού, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

– Τη μίσθωση μετεωρολογικών ραντάρ, επίσης με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά βάση βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

– Την προμήθεια ιωδιούχου αργύρου σε συσκευασία, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά βάση βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

– Την προμήθεια υλικών ραδιοβόλησης, με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.

©

Loading