Ανεργία: Πτώση με σοβαρές συνέπειες – Μια αποκαλυπτική ανάλυση

Ανεργία: Πτώση με σοβαρές συνέπειες – Μια αποκαλυπτική ανάλυση

Η πτώση της ανεργίας στην Ελλάδα συνοδεύεται από ανησυχητικά κοινωνικά φαινόμενα που χρήζουν προσοχής. Η ανεργία μπορεί να μειώνεται, αλλά μια προσεκτική εξέταση των στατιστικών αποκαλύπτει ότι κρύβονται ανησυχητικά στοιχεία πίσω από τις θετικές ενδείξεις. Σύμφωνα με την αναλυτική έρευνα του πανεπιστημιακού και εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, τρεις βασικές αιτίες συντελούν στη μείωση της ανεργίας, οι οποίες δεν προσφέρουν αφορμή για πανηγυρισμούς: η μείωση του εργατικού δυναμικού, η αύξηση της μερικής απασχόλησης και η απασχόληση συνταξιούχων.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα υφίσταται την υψηλότερη μακροχρόνια ανεργία στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ, με ποσοστό 6,2%, το οποίο σχεδόν τριπλασιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,1%). Ειδικά για τους νέους, η κατάταξη της χώρας είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ ως προς την ανεργία αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Ο καθηγητής Νομικής και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, αναφέρεται σε μια φτωχογόνο ανάπτυξη, που πλήττει ιδιαίτερα τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία παραμένουν σε συνθήκες φτώχειας ακόμη και μετά την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια.

Η εγγεγραμμένη ανεργία παρουσιάζει πτώση, ωστόσο, αν και στατιστικά φαίνεται κάποιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, αυτός δεν διαχέεται στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τη φτώχεια. Η έρευνα επισημαίνει τη δραματική πτώση των θέσεων εργασίας από το 2009 και ότι οι όροι εργασίας έχουν εξελιχθεί σε συνθήκες γενικευμένης εργασιακής απορρύθμισης.

Το φαινόμενο της αύξησης της μερικής απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών εργασίας, συνδυάζεται με την πτώση των πραγματικών μισθών, δημιουργώντας ερωτήματα για την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, η παραμονή των συνταξιούχων στον εργασιακό βίο συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης αλλά ταυτόχρονα εδραιώνει την ανησυχία για τις προοπτικές των νέων. Η έρευνα καταλήγει με το ζήτημα της μετανάστευσης των νέων για καλύτερες ευκαιρίες, μια τάση που παρατηρείται συνεχώς.

Loading