Ο επιχειρηματικός κόσμος του Πειραιά ανησυχεί για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, «διανύει ημέρες υπολογισμών και επιχειρεί να ζυγίσει τις επιπτώσεις από τις πρώτες σοβαρές αψιμαχίες του εμπορικού πολέμου», που προκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τις δηλώσεις του για την ΕΕ, μετά την επιβολή δασμών σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα.
Ο προβληματισμός εντείνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ-27, που παρακολουθούν τον μεγαλύτερο εμπορικό τους εταίρο να απομακρύνεται. «Ένας εμπορικός πόλεμος θα φέρει τα πάνω κάτω στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», με πολλές «καραμπόλες» στην εφοδιαστική αλυσίδα και τη ναυτιλία.
Τα μέλη της Διοικητικής Σύμβασης του ΕΒΕΠ καλούν τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να διαφυλάξει την ουδετερότητα του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά από τον «πόλεμο των δασμών».
Η ανακοίνωση των επιπρόσθετων δασμών πυροδοτεί έναν νέο εμπορικό πόλεμο, μετά από εκείνον του 2018, στην προηγούμενη θητεία του Τραμπ.
Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ομοιογένεια στη στάση της και να μην επιτρέπει σε αξιωματούχους της να προειδοποιούν για σθεναρές απαντήσεις στους άδικους δασμούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει να θεωρηθεί ο Πειραιάς ως μια «κερκόπορτα» για τις κινεζικές εξαγωγές.
Επιπλέον, το ΕΒΕΠ εκφράζει την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις θαλάσσιες μεταφορές και δεν θα αποδεχθεί αυξήσεις στις λιμενικές υπηρεσίες.
Για το 2024, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αναμένονται στα 2,2 δισ. ευρώ, με πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο. «Στην περίπτωση επιβολής δασμών 10% στα ελληνικά προϊόντα, αυτά θα πωλούνται 7% ακριβότερα στην αμερικανική αγορά», κάνοντάς τα λιγότερο ανταγωνιστικά.
Η ελληνική οικονομία μπορεί να μην είναι άμεσα εκτεθειμένη, αλλά οι έμμεσες επιπτώσεις από τις χώρες της ευρωζώνης, κυρίως τη Γερμανία και Ιταλία, ενδέχεται να περιορίσουν τις εισαγωγές από την Ελλάδα.
Τέλος, το ΕΒΕΠ προτείνει την ανάγκη λογικής στις διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος εμπορικού πολέμου στον 21ο αιώνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ