Αντικειμενικές αξίες – ΕΝΦΙΑ: Σήμερα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα υπολογισθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ στο αντικειμενικό σύστημα θα ενταχθούν για πρώτη φορά 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσουν στις 9:00 τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου σήμερα δεν εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές, με αποτέλεσμα να προκύπτει πολύ χαμηλός φόρος για την ακίνητη περιουσία, ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα επικαιροποιηθούν σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας όπου ήδη ισχύει το σύστημα των τιμών αυτών, ώστε να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εμπορικές τιμές της κτηματαγοράς.

Οι περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι κυρίως αυτές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς ακόμη και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ιδιωτών πιστοποιημένων εκτιμητών προκύπτουν αυξήσεις αντικειμενικών-φορολογητέων αξιών από 30% έως και πάνω από 100% σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας αλλά και μειώσεις σε περίπου 4.000 περιοχές.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Οικονομικών: «Ιστορική η απόφαση των G7 για τον εταιρικό φόρο»

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading