Αντίκτυποι και προκλήσεις στον τουρισμό: Διπλές ταχύτητες και θετικές προοπτικές

Αντίκτυποι και προκλήσεις στον τουρισμό: Διπλές ταχύτητες και θετικές προοπτικές

Με το τέλος του Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι προορισμοί έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την έκβαση της θερινής σεζόν και το έτος συνολικά. Φαίνεται πως στο τέλος της χρονιάς τα νούμερα θα προσθέσουν ένα νέο «συν» στα περσινά, καθώς παρουσιάζουν αυξητική τάση σε σχέση με το 2023. Ωστόσο, η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι ίδια για όλους τους προορισμούς, με αποτέλεσμα οι φορείς να μιλούν για τουρισμό «δύο ταχυτήτων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη, το 2024 είναι μία ακόμη χρονιά με θετικό πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Όμως, όπως σημειώνει, η τουριστική ανάπτυξη παρουσιάζει μια δυναμική που δεν είναι ούτε άτρωτη, ούτε δεδομένη για τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό οφείλουμε να την προστατέψουμε.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ προκάλεσαν ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς έδειξαν μείωση στις εισπράξεις του Ιουλίου. Ωστόσο, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα έσοδα ανήλθαν σε 10,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 11,2% στα 18,0 εκατ. ευρώ.

Ένα σημείο που χρήζει προβληματισμού είναι η ανισότητα στις επιδόσεις των ξενοδοχείων. Η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του ΙΝΤΕΠ, επισημαίνει ότι οι επιδόσεις διαφέρουν σημαντικά, με ορισμένα ξενοδοχεία να πηγαίνουν εξαιρετικά καλά, ενώ άλλα να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΙΤΕΠ, τα ξενοδοχεία 1-3 αστέρων αντιπροσωπεύουν το 74% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και βρίσκονται σε μεγάλο ανταγωνισμό με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ οι επιχειρήσεις χαμηλότερης κατηγορίας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναφέρει πως στηρίζουν τα δημόσια έσοδα, συνεισφέροντας 10,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και παρέχοντας εργασία σε 225.000 εργαζόμενους.

Ωστόσο, η ικανότητα του ξενοδοχειακού κλάδου να προσφέρει με τον μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστή εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τις αυξήσεις στα τέλη διαμονής και στο Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση προκάλεσαν έντονη ανησυχία στον κλάδο.

Η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς κανόνες, προκαλώντας σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά φιλοξενίας.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μαρινάκος σημειώνει ότι οι premium προορισμοί είχαν καλή απόδοση, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και η Πελοπόννησος δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 3% στην τουριστική ανάπτυξη.

Τέλος, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου αναφέρει πως παρόλο που η αγοραστική δύναμη των ξένων έχει μειωθεί, το νησί παρουσίασε αύξηση 5% στην τουριστική κίνηση, με τον Σεπτέμβριο να είναι εξαιρετικός μήνας.

Ο καθηγητής Δημήτριος Μπούχαλης επισημαίνει ότι οι πληθωριστικές τάσεις και η αύξηση του κόστους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη δαπάνη των τουριστών στον προορισμό.

©

Loading