Αργεντινή: Νέο πακέτο διάσωσης 20 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ

Αργεντινή: Νέο πακέτο διάσωσης 20 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ

Αργεντινή εξασφάλισε νέο πακέτο 20 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και οικονομική σταθερότητα. Η συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Αργεντινής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με την εκταμίευση των πρώτων 12 δισ. δολαρίων να προγραμματίζεται για την επόμενη Τρίτη. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει την Αργεντινή, παρέχοντας πρόσθετη πολυμερή και διμερή στήριξη.

Τα κύρια στοιχεία του προγράμματος περιλαμβάνουν τη διατήρηση ισχυρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αναμόρφωση του νομισματικού και συναλλαγματικού καθεστώτος της χώρας. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής ανακοίνωσε την ελεύθερη κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία για το πέσο, καθώς και την άρση ελέγχων που περιορίζουν την πρόσβαση σε ξένο νόμισμα. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η έγκριση του νέου προγράμματος αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει. Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει τους καθοδικούς κινδύνους που παραμένουν, καθώς οι εμπορικές εντάσεις και η εσωτερική πολιτική αστάθεια μπορεί να αμφισβητήσουν την εφαρμογή του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Λουίς Καπούτο, η εξάλειψη των συναλλαγματικών περιορισμών που επιβλήθηκαν το 2019 θα βελτιώσει τη ροή κεφαλαίων και θα ενισχύσει τις επενδύσεις στη χώρα. Ο πρόεδρος Χαβιέρ Μίλεϊ δήλωσε σε διάγγελμα του ότι η Αργεντινή είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει εξωτερικές αναταράξεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400