Αναλύουμε την υποχώρηση του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα και την αντίκτυπο στους καταναλωτές. Οι πρόσφατες προκαταρκτικές ανακοινώσεις της Eurostat σχετικά με τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση στην Ευρωζώνη με ποσοστό 2,9%, υψηλότερο από τον μέσο όρο της περιοχής, που είναι 2,4%. Η ετήσια πτώση του πληθωρισμού ανήλθε οριακά κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Αντίστοιχα, στο μηνιαίο επίπεδο, σημειώθηκε μια οριακή αύξηση 0,1%.
Η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα σχετίζεται με την υποχώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία των τροφίμων, καπνού και αλκοόλ, όπου για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια εμφανίζεται αρνητική τιμή, με -0,2%. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, τον καπνό και το αλκοόλ παραμένει υψηλός στο 2,7%, ξεπερνώντας τον γενικό πληθωρισμό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα ήταν τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2021, κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν οι περιοριστικές πολιτικές είχαν οδηγήσει σε δραστική μείωση της κατανάλωσης. Από τότε, ο πληθωρισμός τροφίμων είχε ακολουθήσει ανοδική πορεία, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του τον Νοέμβριο του 2022 με ποσοστό 15%.
Η πτώση των τιμών του ελαιολάδου, που πέρυσι είχε αυξηθεί κατά 58,5%, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που συνέβαλε στη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων. Η αναμενόμενη ανάλυση των οριστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές στις επί μέρους κατηγορίες, εκτός των αλκοολούχων και του καπνού.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, η Ελλάδα εμφανίζει για πρώτη φορά αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα για τον μήνα Δεκέμβριο. Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια και σκληρή δουλειά ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές και να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr