Bρόχος της ανάκαμψης το ιδιωτικό χρέος

Bρόχος της ανάκαμψης το ιδιωτικό χρέος

Χωρίς να βλέπει το χρέος, τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας και της οικονομικής δυσπραγίας των ελληνικών νοικοκυριών στήνει τους χορούς της μεταμνημονιακής εποχής το Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγα 24ωρα πριν τη ΔΕΘ το κλίμα στο οικονομικό επιτελείο είναι ξεκάθαρο: μιλάτε μόνο για ανάκαμψη!

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία από την ΑΑΔΕ και το ΓΛΚ φανερώνουν ακριβώς το αντίθετο: το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με στοιχεία από το iefimerida.gr, οι οφειλές στις εφορίες, χωρίς να υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τις πληρωμές από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αγγίζουν τα 102 δις ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι οφειλές στα τελωνεία, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 107- 108 δις ευρώ.

Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης τους έχει μειωθεί, αλλά αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως παρήγορο εάν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν μικρές ή μεγάλες εκκρεμότητες με το Δημόσιο.

Ανάλογη είναι η εικόνα και όσον αφορά στις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα χρέη προσεγγίζουν, αν δεν έχουν ξεπεράσει ήδη, τα 35 δις, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να εξετάσει συν τοις άλλοις τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που η ίδια αύξησε.

Να σημειωθεί βέβαια, οτι μέρος των πρόσθετων επιβαρύνσεων, που ανέδειξαν την Ελλάδα φοροπρωταθλήτρια, ήταν αυτές στο μη μισθολογικό κόστος.

Από το κάδρο δεν μπορούν να λείψουν τα κόκκινα δάνεια, που πλέον αγγίζουν τα 92 δις ευρώ. Ακόμη και αν έχει επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των δανειακών εξυπηρετήσεων, ο ρυθμός μείωσης τους δεν κρίνεται αρκούντως ικανοποιητικός- κι από αναλυτές κι από τα εποπτικά όργανα- εξ ου και οι συνεχείς «παραινέσεις» για πιο τολμηρά μέτρα, για πιο ριζικές δράσεις εκ μέρους των τραπεζών.

Δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος

Ο λογαριασμός για το χρέος των ιδιωτών και των νοικοκυριών φτάνει στα επίπεδα των 240 δις ευρώ, αριθμός τεράστιος για μία χώρα σε πορεία ανάπτυξης.

Και δεδομένου ότι κυβέρνηση και δανειστές έχουν επικεντρωθεί στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Μετά από 8 χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν έχει αντιμετωπιστεί καν το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αγορά και την επιχειρηματικότητα να σταθεί εκ νέου στα πόδια της.

Όταν ούτε το Δημόσιο χρωστάει

Μέσα σε όλα αυτά το Δημόσιο επιμένει να πληρώνει τα χρέη του με το σταγονόμετρο, όχι απαραίτητα επειδή δεν έχει αλλά επειδή δεν ενδιαφέρεται να διορθώσει τους απελπιστικά γραφειοκρατικούς του μηχανισμούς.

Τα τελευταία στοιχεία του ΓΛΚ έδειξαν ότι το stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μειώθηκε κατά μόλις 84 εκ, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια του ESM για την εξόφληση τους, δείγμα του ότι πέρα από τις καθυστερήσεις πληρωμών, το Κράτος δημιουργεί νέα χρέη.

Έτσι ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωση του Προγράμματος, το Δημόσιο βρέθηκε να χρωστάει κάτι λιγότερο από 2 δις ευρώ και να έχει σε εκκρεμότητα 790 εκ για επιστροφές φόρου, χωρίς να συνυπολογιστούν εκείνες οι αιτήσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Loading

Play