Μπίρα: Οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι στρατηγικές που διαμόρφωσαν την ελληνική αγορά

Μπίρα: Οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι στρατηγικές που διαμόρφωσαν την ελληνική αγορά

Ανακαλύψτε το ταξίδι της μπίρας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνισμών και των πολιτικών εξελίξεων που την επηρεάζουν. Κάποια από τα γεγονότα που συνέβησαν την ταραγμένη περίοδο του Ιουλίου 1965 περιλαμβάνουν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Εν μέσω πολιτικών αναταραχών, αναδύθηκε το θέμα της τιμής της μπίρας, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να ζητάει χαμηλότερες τιμές. Ο τότε υπουργός Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλλιάς, που υποστήριζε την Fix, αντέτεινε σφοδρά αντίσταση σε αυτό το αίτημα, μέχρι που η παρέμβαση του Παπανδρέου άλλαξε τις ισορροπίες.

Η Amstel έκανε την εμφάνισή της στην αγορά το 1965, οδηγώντας σε μια έντονα κομματική και πολιτική αναμέτρηση. Η Fix έγινε η μπύρα των αποστατών, ενώ η Amstel εκπροσωπούσε τη δημοκρατία. Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει τη διαχρονική και σφοδρή ανταγωνιστικότητα της αγοράς μπύρας στην Ελλάδα.

Η σημαντική θέση της οικογένειας Fix στην επιχειρηματική ελίτ και η επιρροή της στο πολιτικό παρασκήνιο είναι αδιαμφισβήτητη. Οι κυβερνητικές προστατευτικές πολιτικές, όπως οι δασμοί 995%, διασφάλισαν τη μονοπώληση της Fix για σχεδόν έναν αιώνα. Ωστόσο, οι οικογενειακές έριδες δεν άργησαν να έρθουν στην επιφάνεια, με τον πρώτο οικογενειακό εμφύλιο να εκδηλώνεται το 1896, όταν ο γιος του Ιωάννη Φιξ χώρισε τη διοίκηση της επιχείρησης από τα αδέλφια του.

Η ιστορία της μπύρας στη χώρα μας αποτυπώνει τον σφοδρό ανταγωνισμό και τις πικρές οικογενειακές διαμάχες που έχουν καθορίσει την αγορά όλα αυτά τα χρόνια. Ο Αντώνης Φιξ αφήνει πίσω του μία κληρονομιά έντονα ανταγωνιστική, γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές.

Loading

Play