Αυτήν την στιγμή όλοι δουλεύουμε για την τεχνητή νοημοσύνη, καλό θα είναι αναπτύξουμε τις δεξιότητες εκείνες, τις πραγματικά ανθρώπινες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και σε λίγο καιρό αντί για τεχνητή νοημοσύνη να μιλάμε για εκτεταμένη νοημοσύνη. Αυτό επεσήμανε ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Υπολογιστικών Συστημάτων στο MIT Media Lab και διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα AI στο Focus: Διαμόρφωση του αύριο μέσω της Καινοτομίας.
Ο κ. Μπλέτσας τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι εξοικειωμένες με την ΑΙ, «ακόμη και οι πιο προηγμένες πειραματίζονται αυτήν την στιγμή» πρόσθεσε. Μάλιστα, ανέφερε ότι σε διάφορες καθημερινές συναλλαγές τους, όπως με τις τράπεζες, οι πολίτες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, «επομένως οι χρήστες και οι καταναλωτές είναι πιο μπροστά από τις επιχειρήσεις».
Αναφερόμενος στη διαχείριση γνώσης, ανέφερε ότι «μια ερώτηση του chatgpt κοστίζει τουλάχιστον 100 φορές περισσότερο από ένα ψάξιμο στο google». Υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων, λέγοντας ότι «για την Ελλάδα επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει κυρίως επένδυση στην διαχείριση των δεδομένων μιας επιχείρησης».
Από την πλευρά της, η Στέλλα Αγγελοπούλου, Partner και Head of Technology της Grant Thornton, μίλησε για το άμεσο όφελος που προκύπτει από την αξιοποίηση εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας ότι «έρευνες έχουν δείξει ότι το 1/3 των εργασιών και διαδικασιών ενός οργανισμού μπορεί να αυτοματοποιηθεί». Ανάφερε επίσης τους τομείς που ευνοούνται, όπως το λιανεμπόριο, ο ιατρικός τομέας και η βιομηχανία.
Σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, ο κ. Μπλέτσας τόνισε ότι «στην κυβερνοασφάλεια πρέπει να επεξεργαστούμε τεράστιους όγκους δεδομένων», προειδοποιώντας ότι οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν τις απάτες πιο πιστευτές. Η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ταξίδι και όχι προορισμός», υπογραμμίζοντας την σημασία της κατανόησης του παρόντος και του μέλλοντος στην τεχνολογία.