Χ. Μεγάλου: Δυνατότητα διασποράς της ανόδου του ΑΕΠ στην κοινωνία – Αισιοδοξία για οικονομία-τραπεζικό τομέα

Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. «Είμαι αισιόδοξος για την κατάσταση της οικονομίας και για τις πρόοδοι που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Διακρίνω ότι υπάρχει η δυναμική και, εφόσον κάνουμε τις σωστές κινήσεις, η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχει η δυνατότητα αυτή η άνοδος του ΑΕΠ να φτάσει και στην κοινωνία, πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους. Υπάρχει επίσης η προοπτική η χώρα μας να πλησιάσει τον μέσο όρο της Ευρώπης και να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από αυτήν που ισχύει σήμερα», δηλώνει σε συνέντευξή του στο businessdaily.gr.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus, όπως είναι η νέα ονομασία της Τράπεζας, αναφέρει ότι οι τράπεζες έχουν ξεπέρασει οριστικά την κρίση και τα προβλήματα που τους ταλαιπώρησαν επί σειρά ετών. «Καταφέραμε όλες οι τράπεζες να περιορίσουμε σε σημαντικό βαθμό τα κόκκινα δάνεια […] Πλέον αυτό δεν αποτελεί ζήτημα για τις τράπεζες. Η πλειονότητα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια 100%. Έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες είναι συγκρίσιμες με αυτές των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων. Η ρευστότητά μας είναι εξαιρετική και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες νιώθουν πια ασφαλείς να επιστρέφουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Αυτό καταγράφεται και από τις καταθέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι καταθέσεις παρέχουν σημαντική ρευστότητα στις τράπεζες, οι οποίες πλέον χρηματοδοτούν την οικονομία με καθαρή πιστωτική επέκταση μετά από μία περίοδο αρνητικής χρηματοδότησης την εποχή της κρίσης. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς της οικονομίας και επηρεάζει όχι μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τους ιδιώτες», προσθέτει ο κ. Μεγάλου.

Απαντώντας σε κριτική σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνει: «Η θετική πιστωτική επέκταση είναι σημαντική. Έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε και περισσότερα δάνεια. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις είναι 60%, δηλαδή για κάθε 100 καταθέσεις δίνουμε 60 δάνεια. Θα θέλαμε να υπάρξει αύξηση αυτού του λόγου. Οι συνθήκες της αγοράς ωστόσο δεν διευκολύνουν τέτοια κίνηση. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναλάβουμε τις δύσκολες ημέρες της κρίσης, κάτι που αποτελεί σπουδαία ευθύνη για το προσωπικό που ασχολείται με τη χρηματοδότηση. Στόχος μας είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με αξιόπιστα πιστοληπτικά κριτήρια, παρέχοντας σημαντικά δάνεια σε διάφορους τομείς της οικονομίας, πάντα με την προσοχή στην πιστοληπτική ικανότητα των πελατών μας», αναφέρει.

Όσον αφορά την Piraeus, δηλώνει: «Η τράπεζα είναι σε θέση στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, να δημιουργεί ισχυρά κέρδη μετά την πληρωμή φόρων, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επενδύσουμε μέρος αυτών των κεφαλαίων σε νέες χρηματοδοτήσεις, κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την προώθηση της χώρας. Επίσης, θα μπορέσουμε να εξετάσουμε άλλες επενδύσεις σε ποικιλία τομέων και φυσικά να επιστρέψουμε μέρισμα στους μετόχους, κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία 16 χρόνια. Στόχος μας είναι να καταβάλουμε περίπου 50% από τα καθαρά κέρδη μετά φόρων στους μετόχους μας τα επόμενα χρόνια, ανταμείβοντάς τους για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών ετών».

Ο CEO της Piraeus αναφέρεται στις προσδοκίες και στις δυνατότητες της νέας ψηφιακής τράπεζας του ομίλου, Snappi, η οποία στοχεύει σε 1 εκατ. πελάτες και σκοπεύει να παρουσιαστεί αρχικά στην εγχώρια αγορά και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Αντιβάλει στις επικρίσεις για τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, εξηγώντας πως οι προμήθειες συναλλαγών θα μειωθούν. Επιπλέον, περιγράφει πώς η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε μια εντυπωσιακή αναστροφή και ποιες αποφασιστικές μάχες έχουν κερδηθεί προκειμένου να οδηγηθεί σε αυτήν την εντυπωσιακή επάνοδο και ανάκαμψη.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading