Χονδρεμπόριο και Logistics: Παράγοντες αισιοδοξίας για την οικονομία

Χονδρεμπόριο και Logistics: Παράγοντες αισιοδοξίας για την οικονομία

Παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα της πολυετούς κρίσης με σοβαρό αντίκτυπο στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα το 2019 και τα μεγάλα εμπόδια που έφερε  μαζί της η πανδημία, το 2020, με συνέπεια την σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της εθνικής οικονομίας, στην Κεντρική Μακεδονία οι κλάδοι του χονδρεμπορίου και των Logistics, όχι  μόνο δεν ακολουθούν την γενικότερη τάση, αλλά την περίοδο 2019 – 2020 βαίνουν συνεχώς αναπτυσσόμενοι δημιουργώντας ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό  νέων θέσεων εργασίας  πανελλαδικά!  

Με βάση την επεξεργασία των αντίστοιχων στοιχείων (Εργάνη, ΕΙΕΑΔ )  από το Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην ΠΚΜ προκύπτει ότι:

  1. Για το 2019, οι κλάδοι 46 και 52 δημιουργούν στην ΠΚΜ το 50,3% και το 28,1% των συνολικών ν.θ.ε. της Χώρας στους αντίστοιχους κλάδους, πολύ περισσότερο δηλαδή από τη μέση συμμετοχή της ΠΚΜ (15,1%), γεγονός που υποδηλώνει ανερχόμενη εξειδίκευση της ΠΚΜ (Γράφημα 1). Είναι χαρακτηριστικό ότι τη χρονιά αυτή, οι 8 στις 100 ν.θ.ε. στην ΠΚΜ δημιουργήθηκαν στο Χονδρικό Εμπόριο.

Αξίζει να υπογραμμιστεί η σημαντική συμβολή του κλάδου των  Logistics (Κέντρα Αποθήκευσης και  Διανομής) στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το 2019,  δεδομένου ότι πρόκειται για ένα νέο αναπτυσσόμενο κλάδο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με εντυπωσιακή δυναμική τα τελευταία 2, 5 χρόνια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε αυτό το διάστημα (2,5 χρόνια) έχουν  αδειοδοτηθεί  συνολικά 300 επιχειρήσεις  στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Είναι εταιρείες που δημιουργούν κέντρα αποθήκευσης για την εξυπηρέτηση των εργασιών τους και εταιρείες παροχής υπηρεσιών σε τρίτους. Αφορούν ως επί το πλείστον ελληνικές επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες υλοποιούν νέες επενδύσεις, ενώ άλλες επενδύουν σε επέκταση των  εγκαταστάσεων  τους,  σε τομείς όπως των  φρούτων και λαχανικών, των  ειδών  οικιακής χρήσης,  των σιτηρών, των  ποτών,  του ακατέργαστου καπνού,  σπόρων και  ζωοτροφών,  γαλακτοκομικών,  αβγών,  βρώσιμων ελαίων και λιπών,  ξυλείας, οικοδομικών υλικών, ειδών υγιεινής,  σιδηρικών,  εξοπλισμού εγκαταστάσεων θέρμανσης,  των φαρμακευτικών προϊόντων. Οι πιο  πρόσφατες αιτήσεις αδειοδότησης αφορούσαν στην ίδρυση Κέντρων Logistics  για την αποθήκευση και διαχείριση  εμβολίων κατά του  COVID- 19, στοιχείο που αποδεικνύει την ευελιξία και την ικανότητα  του συγκεκριμένου  κλάδου ν’ ανταποκριθεί  άμεσα στις ανάγκες, αλλά και τις προκλήσεις της εκάστοτε συγκυρίας.

2. Για το 7μηνο του 2020,  (όπου υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στοιχεία) , η ίδια τάση παρατηρείται τόσο για τον κλάδο 46 (Χονδρικό εμπόριο), με συμμετοχή της ΠΚΜ κατά 39% στις αντίστοιχες ν.θ.ε. της Χώρας, όσο και για τον κλάδο 49 (Χερσαίες μεταφορές…) με συμμετοχή 25,8 %, έναντι 15,1% της μέσης συμμετοχής της ΠΚΜ (Γράφημα 2). Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα αυτό, οι 15 στις 100 ν.θ.ε. στην ΠΚΜ δημιουργήθηκαν στο Χονδρικό Εμπόριο.

Αν και ο ρυθμός δημιουργίας  νέων θέσεων εργασίας  στο Χονδρικό Εμπόριο το 2020, είναι μικρότερος του 2019, ωστόσο παραμένει εντυπωσιακά υψηλός δεδομένων των σχεδόν οριζόντιων  αρνητικών  επιπτώσεων  της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στο σύνολο της οικονομικής  δραστηριότητας.

Εκτιμάται ότι  η αδιάλειπτη  λειτουργία των καταστημάτων ειδών διατροφής και των σούπερ μάρκετς και οι ανάγκες συνεχούς εφοδιασμού τους, λειτούργησαν υποστηρικτικά προς το  γενικό Χονδρεμπόριο κατά τη διάρκεια  της προηγούμενης χρονιάς.

Ο κλάδος 52 εμφανίζει στο 7μηνο αρνητικό ισοζύγιο (-232 ν.θ.ε), σε αντίθεση με το 2019.

Η απουσία  τροφοδοσίας ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, σε όλη την επικράτεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που στην πλειοψηφία τους παρέμειναν κλειστά και κατά τη διάρκεια  του καλοκαιριού, είναι η πιο πιθανή εξήγηση  για τη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο των Logístics, κατά  το πρώτο 7μηνο  του 2020.

.

 Δυναμισμός Επιλεγμένων Κλάδων  (2019)ΠΚΜΕΛΛΑΔΑΠΚΜ προς Χώρα
Κωδ (2D)ΚλάδοιΝέες Θέσεις%Νέες Θέσεις%%
46Χονδρικό Εμπόριο (εκτός οχημ.-μοτοσ.)1.5798,2%3.1372,5%50,3%
52Αποθήκευση & υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δρ/τες4992,6%1.7761,4%28,1%
49Χερσαίες μεταφορές & μεταφορές μέσω αγωγών3101,6%2.2391,8%13,8%
   Σύνολο ν.θ.ε. έτους19.316100%127.644100%15,1%

Πηγές: Εργάνη, ΕΙΕΑΔ                                                                   Επεξεργασία: ΜΔΑΑΕ- ΠΚΜ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ, Κ. ΓΙΟΥΤΙΚΑ

«Παρά τις διακυμάνσεις μεταξύ του 2019 και του πρώτου 7μηνου του 2020, το Χονδρικό Εμπόριο, οι Χερσαίες Μεταφορές  και τα Logístics, αποδεικνύεται ότι είναι  πολλά  υποσχόμενοι και ιδιαίτερα ελπιδοφόροι  κλάδοι που μπορούν να προσφέρουν  ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην επανεκκίνηση  της τοπικής οικονομίας την επόμενη μέρα. Ο  στρατηγικός μας  σχεδιασμός και η πλήρης αξιοποίηση των εργαλείων,  χρηματοδοτικών και άλλων,  που έχουμε στη διάθεσή μας, αποσκοπούν,  όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, στην έξοδο πρώτης της Κεντρικής Μακεδονίας από την πολυμέτωπη οικονομική  κρίση.

Απτό παράδειγμα  της αποτελεσματικότητας  των προσπαθειών μας, αποτελεί η ‘‘άνθηση‘‘ των  Logistics, που βρήκαν διέξοδο ανάπτυξης, όταν  μετά από  τις πιέσεις μας το 2017, τέθηκε σε ισχύ ο «ξεχασμένος»  νόμος 4302/2014,  με τον οποίο  ρυθμίζεται  η λειτουργία  του διαμεταφορικού εμπορίου και μεταφέρεται  η  αρμοδιότητα αδειοδότησης  εταιριών Logistics στο Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, κρίσιμο δεδομένο  που επιβεβαιώνει ότι  η Κεντρική Μακεδονία  με το απαιτούμενο πακέτο  κεντρικών μέτρων ενίσχυσης «έχει τις δυνάμεις» για ν’ αποτελέσει την ατμομηχανή οικονομικής ανάκαμψης της χώρας,  είναι το γεγονός ότι  το Χονδρικό Εμπόριο και τα  Logistics,  το 2019, με τη δραστηριότητά  τους στην Κεντρική Μακεδονία συνεισέφεραν το 78, 4 %  των συνολικών  νέων  θέσεων εργασίας  πανελλαδικά στους τομείς τους, ενώ το αντίστοιχο  ποσοστό  θέσεων εργασίας (Χονδρεμπόριο – Χερσαίες Μεταφορές) στο οικονομικά καθηλωμένο από την πανδημία πρώτο 7μηνο του 2020,  αν και παρουσίασε κάμψη , διατηρήθηκε  υψηλό.

Η συνεισφορά των δύο κλάδων σε νέες  θέσεις  εργασίας σε πανελλαδικό επίπεδο στους τομείς τους είναι  της τάξεως του 64,8 % ».

Loading

Play